Структура за темами

  • Мета вивчення дисципліни

    Дисципліна "Охорона праці з безпекою життєдіяльності" викладається для студентів спеціальності  073 - “Менеджмент

    На основі базової середньої освіти

    СеместрЛекцій
    Лабор.
    Практ.
    Самост.
    Підсумк. контроль
    VII10 год- 8 год57 годЕкзамен

    На основі кваліфікованого робітника

    СеместрЛекцій
    Лабор.
    Практ.
    Самост.
    Підсумк. контроль
    ІII14 год- 10 год51 годЕкзамен



    Вивчення основ безпеки життєдіяльності забезпечує поглиблення знань щодо взаємодії людини з біосферою та техносферою для розширення творчих можливостей майбутніх фахівців при виборі стратегії та тактики безпечної життєдіяльності, виховання нового покоління людей з мораллю безпечної життєдіяльності.

    Трудова діяльність є найважливішою формою взаємодії людини з навколишнім середовищем, яка реалізується в планомірному процесі праці. Праця – це заздалегідь осмислений процес свідомої діяльності людини з урахуванням її досвіду, матеріальних і духовних потреб. У процесі праці людина цілеспрямовано взаємодіє з виробничим середовищем, яке, в свою чергу, розглядається як соціальне явище, але включає, крім того, речові елементи технічного й природного характеру (інструменти, устаткування, будівлі й споруди, повітря, температуру в робочих приміщеннях та ін.) і спеціальні елементи, що формуються внаслідок сукупної дії виробничих сил і відносин.

    Охорона праці в Україні є одним із найважливіших соціальноекономічних завданьВона передбачає систему правовихтехнічних, економічнихсанітарно-гігієнічних заходівспрямованих на забезпечення здорових і безпечних умов праці та досліджує трудовий процес з позиції забезпечення життя та здоров'я працівників підприємств та установ.

    • Теоретична частина

    • Практична частина

    • Основна література

      1. Мелех Л. В. Безпека життєдіяльності та охорона праці. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2022. 219с.
      2. Одарченко М. С., Одарченко А. М., Степанов В. І., Черненко Я. М. Основи охорони праці: підручник. Х. Стиль- Іздат., 2017.  334 с. 
      3. Атаманчук П. С., Мендерецький В. В., Панчук О. П., Білий Р. М. Охорона праці в галузі: навчальний посібник. К. : «Центр учбової літератури», 2017. 322 с.
      4. Грибан В. Г., Казначеєв Д. Г., Бойко О. І.. Безпека життєдіяльності та охорона праці у схемах: Навчальний посібник. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2019. 228 с


      • Допоміжна література

        1. Безпека людини в сучасних умовах: монографія. В. В. Березуцький та ін. Харків: ФОП Мезіна В. В., 2018. 208 с.
        2. Інформаційна безпека. Підручник / Остроухов В. В. та ін. К.: Видавництво Ліра-К, 2021. 412 с.
        3. Бедрій Я.І. Основи охорони праці: Навч. посіб. Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2014. 240 с.
        4. Бедрій Я. І. Охорона праці та пожежна безпека: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів та інженерів-практиків. Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2013. 184 с.