ЛАБОРАТОРНА РОБОТА  №4.  
Тема: Конфігурування завантаження ПК.
Мета: Вивчити основні способи завантаження ПК та порядок його підготовки до установки операційної системи.
ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ.
Перед установкою операційної системи, слід переконатися у наявності наступних дисків:

  • завантажувальний диск, що містить всі програми, необхідні для отримання доступу до жорсткого диску і приводу CD - ROM . Це може бути як флопі-диск, так і компакт-диск, що емулює при завантаженні наявність дисковода А:;
  • компакт-диск з дистрибутивом встановлюваної операційної системи. Дуже часто рекомендується заздалегідь копіювати дистрибутив на жорсткий диск, а вже потім починати інсталяцію. Такий спосіб зручний  з кількох причин:
    • по-перше, збільшується швидкість розпаковування архівів;
    • по-друге, усувається можливість припинення установки, наприклад, через подряпину на компакт-диску;
    • по-третє, надалі при установці нових компонентів операційної системи більше не потрібно компакт-диск з дистрибутивом, оскільки шлях до дистрибутива завжди доступний, при цьому система не ставитиме зайвих питань.

Третій пункт недійсний для Windows ME, оскільки програма установки автоматично копіює весь дистрибутив на жорсткий диск; диски з найновішими драйверами таких пристроїв, як материнська плата, звукова плата, відеоплата, модем, принтер, сканер і т.д. У принципі, підійдуть і ті драйвери, які йдуть в комплекті з кожним пристроєм, оскільки відновити їх версію можливо в будь-який слушний для вас час; 
При установці операційної системи з жорсткого диска слід мати на увазі, що програма установки обов'язково створює копію дистрибутива на жорсткому диску, тому слід наперед потурбуватися про наявність достатньої кількості вільного місця, послідовність підготовчих операцій може виглядати так: 
1. Відразу після включення комп'ютера натисніть клавішу <Delete>, розміщену на додатковій розкладці праворуч від основної алфавітно-цифрової клавіатури. При цьому буде запущена програма CMOS Setup Utility, яку ще називають BIOS Setup. Момент входу в цю програму можна "відловити" по морганню трьох індикаторів, що є практично на будь-якій клавіатурі, після чого клавіші на ній опитуватимуться системою. 
Тут слід провести наступні операції:

  • курсорними клавішами (<?>, <?>, <?>, <?>) виберіть розділ, який має назву на зразок Load Optimized Default, Load Turbo Defaults, Load Setup Defaults або схоже по значенню. Натисніть клавішу <ENTER>, після запиту натисніть клавішу <Y>. Після цього при кожному включенні вашого комп'ютера все апаратне забезпечення завжди працюватиме в найбільш оптимальному режимі, тобто в найбільш швидкому режимі, який можливий для даної моделі пристрою. Натисніть клавішу <F10> для виходу з даної програми із збереженням всіх змін. При виникненні яких-небудь збоїв в роботі комп'ютера слід повернутися до стандартних установок, вибравши в програмі CMOS Setup Utility розділ Load BIOS Default або що небудь схоже по значенню, наприклад, Load Standard Default ;
  • після збереження оптимальних параметрів слід знов запустити CMOS Setup Utility і встановити послідовність завантаження при завантаженні ПК за допомогою опції з назвою на зразок Boot Sequence : спочатку CD - ROM, за тим Floppy Disk, а вже після цього жорсткий диск (HDD або HDD0). Це дозволить в процесі підготовки до установки операційної системи на жорсткий диск або ж в процесі відновлення працездатності завантажуватися із завантажувального компакт-диска або флопі-диска. Спочатку пошук завантажувального диска здійснюватиметься з  CD-ROM, потім з флопі-дисковода, а після цього вже здійснюватиметься завантаження з жорсткого диска (тільки в тому випадку, якщо на ньому встановлена операційна система);
  • тепер можна починати підготовку жорсткого диска до установки.

Існує думка, що при "чистій" установці операційної системи обов'язково слід форматувати жорсткий диск, що не зовсім вірно. Цілком достатньо для цього видалити каталоги Windows і Program Files, а також системні файли з кореневого каталога диска. При цьому для прискорення процесу видалення можна скористатися програмою SMARTDRIVE, яка знаходиться в каталозі Windows (підкаталог COMMAND). Зверніть увагу на те, що на відміну від операційної системи Windows, в середовищі MS - DOS можна видаляти файли запущених програм, що може привести до видалення потрібних файлів. 
При видаленні каталога Windows майте на увазі, що разом з нею будуть видалені і всі файли (каталоги), що знаходяться на робочому столі, тому перед установкою слід їх перемістити в інший каталог. 
Якщо ви все-таки збираєтеся форматувати жорсткий диск, то краще всього скористатися швидким форматуванням, яке можна викликати командою: format с: /q .  При цьому абсолютно не обов'язково видаляти наявні розділи і створювати на їх місці нові — такий підхід виправданий тільки у разі проблем з файловою системою жорсткого диска або при необхідності змінити кількість розділів. 
Створення завантажувального диска. 
Не дивлячись на великий прогрес, що обхватив операційні системи Windows, як і в колишні часи, основою залишається операційна система MS-DOS, яка для недосвідченого користувача може показатися надто складною. Але нічого не поробиш, адже програма установки абсолютно для всіх версій Windows запускається з командного рядка MS-DOS. Єдиний момент, який заспокоює, — оскільки MS - DOS з'явилася дуже давно, то і програм, що спрощують роботу з нею, є немало. 
Якщо на комп'ютері вже встановлена Windows 95/98, то можна скористатися одним з нижченаведених способів завантаження комп'ютера в режимі MS - DOS .

  • При завантаженні комп'ютера слід утримувати натиснутою клавішу <CTRL>, при цьому на екран монітора буде виведений список можливих варіантів завантаження. Вам слід вибрати пункт з назвою Command Prompt Only (Командная строка) . Не працює для Windows 95.
  • При появі на екрані монітора напису на зразок Starting Windows ... слід натиснути клавішу <F8>. Також виберіть пункт під назвою Command Prompt Only.
  • У меню Завершення роботи виберіть Перезавантажити комп'ютер в режимі MS - DOS .

Отже найбільш оптимальним варіантом залишається використання завантажувального диска, який не тільки дозволить завантажувати в пам'ять комп'ютера драйвери для приводів CD-ROM, менеджерів розширеної пам'яті, русифікаторів, але і завантажувати MS - DOS у випадках, коли на жорсткому диску, наприклад, встановлена операційна система Windows МЕ/2000/ХР або коли на диску немає навіть створених розділів. 
Завантажувальний диск — це диск (дискета), на якому записані основні системні файли, в простому випадку це IO.SYS, MSDOS.SYS і C0MMAND.COM, які, у свою чергу, дозволяють запустити операційну систему MS-DOS . 
При запуску системи із завантажувального диска ви не побачите знайомого рабочого столу, тому що завантажувальні диски призначені для підготовки до установки операційної системи і для відновлення інформації. 
Вміст найпростішого завантажувального диска може бути наступним.
У файлі AUTOEXEC . BAT також рекомендується вказати команду 
а :\ smartdrv.exe 16384 16384 
що дозволить значно прискорити доступ до жорсткого диска. Цей файл слід заздалегідь скопіювати на дискету. 
Створення завантажувальної дискети в Windows NT/2000
Відформатуйте дискету. Найпростіше це можна зробити за допомогою команди:
format  а:
Скопіюйте файл Ntldr з установочного компакт-диска Windows NT, дискети, створюваної в процесі установки, або з комп'ютера, на якому встановлена потрібна версія Windows NT. Можливо, доведеться перетворити файл Ntldr._ у файл Ntldr за допомогою наступної команди:
expand  Ntldr._  Ntldr  
Скопіюйте на дискету файл Ntdetect.com. 
Якщо немає комп'ютера зі встановленою Windows NT, ви можете скопіювати файли Ntdetect.com і Ntldr з теки i386 настановного диска. Для запуску установки Windows NT після завантаження, перейменуйте файл Ntldr в Setupldr.bin.
Створіть на дискеті файл Boot.ini, або скопіюйте цей файл з комп'ютера, на якому встановлена Windows NT. Тепер цей файл необхідно модифікувати. Приведений нижче приклад розрахований на комп'ютер, що має SCSI-вінчестер з одним розділом. Мається на увазі, що Windows NT встановлена в каталог \WINNT. 
[boot  loader] 
timeout=30 
Default=  scsi(0) disk(0) rdisk(0) partition(1)\winnt 
[operating  systems] 
scsi(0) disk(0) rdisk(0) partition(1)\winnt="Windows  NT"  
Якщо на комп’ютері встановлений вінчестер типа IDE, EIDE, або ESDI заміните параметр scsi(0) на multi(0). 
Якщо використовується на комп'ютері SCSI-вінчестер, скопіюйте драйвер вінчестера на дискету, і назвіть його NTBOOTDD.SYS.
Завантажте комп'ютер за допомогою дискети.
Запис завантажувального компакт-диск Windows.
Для процесу запису потрібен файл xpboot.bin(http://www.winall.ru/files/xp/xpboot.bin) - це файл, який і являється завантажувачем. Розглянемо процес запису диска на прикладі програми Nero Burning Rom.
Запускаем программу Nero Burning Rom. Створюємо новий проект, вибираючи пункт CD-Rom (Boot). На закладці Boot, в пункті Image File вказуємо шлях до файлу xpboot.bin, в пункте Kind Of Emulation вибираємо: "No Emulation" и міняемо значение "Number of loaded sectors:" на 4. 
На закладці ISO залишаємо все за змовчуванням і переходимо на закладку Label.
Встановлюємо Volume Label, System Identifier, Volume Set і Application на "WXPVOL_EN";
А пункти Publisher і Data Preparer на "MICROSOFT_CORPORATION". Для російської версії Windows XP необхідно в поля Volume Label, System Identifier, Volume Set і Application вписати "WXPVOL_RU" 
На закладці Burn відзначаємо пункти Write, Finalize CD, JustLink (BurnProf) і Track-At-Once.
Натискаємо кнопку "New". У вікні провідника, що з'явилося, знаходимо кореневу папку існуючого диска, потім перетягуємо всі файли і папки в область CD write. Якщо залишилося місце можна ще додати деякі файли - наприклад утиліти PowerToys. Потім просто виконуємо процес запису диска.

Управління завантаженням в Windows.

Число чинників, здатних привести до нестабільної роботи комп'ютерної системи і втрати призначених для користувача даних, вельми велике - це і спроби примусити старі драйвери специфічних пристроїв працювати в Windows, і установка нового ПЗ, несумісного з використовуваною ОС, і некоректне виключення комп'ютера, і безліч інших ризикованих дій. Разом з тим мало хто з користувачів (та і не всі системні адміністратори) підозрює про наявність в операційній системі засобів відновлення, і вже зовсім небагато уміють своєчасно і грамотно ці засоби застосовувати. За статистикою приблизно в 80% випадків збоїв можна уникнути сумних наслідків, якщо наперед зробити резервну копію своїх даних і грамотно скористатися засобами відновлення, що є в ОС. 
Розробники Windows XP постаралися передбачити в цій новій ОС всі можливі дії зовнішніх чинників на стабільність її роботи, запропонувавши користувачу широкий вибір засобів для вирішення пов'язаних з цим проблем. Зокрема, ОС сімейства Windows XP містять функції відновлення даних і засоби подолання проблем завантаження - як успадковувані від попередніх версій Windows, так і нові.

Спеціальні варіанти завантаження.

Вперше спроба реалізації даного методу для вирішення проблем запуску ОС була зроблена в Windows NT. Проте цей перший крок був дуже боязким, не давши користувачу по-справжньому гнучкого засобу управління завантаженням. 
У Windows 2000 список спеціальних варіантів завантаження був істотно розширений, і на цьому Microsoft не зупинилася. У Windows XP користувач зможе повною мірою оцінити різноманітність варіантів завантаження, які передбачають практично всі можливі випадки. Меню додаткових варіантів завантаження викликається натисненням клавіші F8 в процесі завантаження ОС (якщо використовується декілька ОС - відразу після вибору Windows XP). Всі доступні в ОС варіанти завантаження приведені в наступній таблиці.

Таблиця 1. Додаткові варіанти завантаження в Windows XP Professional

Варіант завантаження

Дія

Коли використовувати

Safe Mode

Завантаження ОС з використанням тільки стандартних драйверів і файлів. Якщо комп'ютер не завантажується в даному режимі, спробуйте використовувати Recovery Console для відновлення системи або конфігурацію LastKnownGood

Для вирішення проблем, пов'язаних з установкою нових драйверів, додаткового ПЗ і т.д., коли ОС не вдається завантажити в звичному режимі

Safe Mode with Networking

Аналогічний попередньому варіанту завантаження, але включає ще і підтримку мережевих з'єднань

У тих же випадках, що і попередній варіант, окрім ситуацій, коли необхідна підтримка мережевих з'єднань

Safe Mode with Command Prompt

Аналогічний варіанту завантаження Safe Mode, але після реєстрації в системі замість стандартного інтерфейсу Windows відображається командний рядок

У тих же випадках, що і попередній варіант, але без використання інтерфейсу ОС

Enable Boot Logging

Зберігає інформацію про драйвери і служби, завантажувані під час запуску системи, у файлі Ntbtlog.txt (він розміщується в папці %windir%). Всі варіанти завантаження Safe Mode автоматично зберігають інформацію про завантаження в даний файл

Для виявлення файлів або служб, що викликають збої при завантаженні ОС

Enable VGA Mode

Завантажує стандартний драйвер VGA замість драйвера, встановленого в системі. Всі варіанти завантаження Safe Mode автоматично використовують даний режим

Для завантаження ОС після установки нового драйвера відеоадаптера, несумісного або некоректно працюючого з Windows XP

LastKnownGood Configuration

Дозволяє завантажити комп'ютер, використовуючи останню збережену вдалу конфігурацію комп'ютера

Для завантаження комп'ютера після внесення змін в конфігурацію ОС, що призвели за собою її некоректну роботу. Всі зміни, зроблені в системі з моменту її успішного останнього завантаження, будуть втрачені

Debugging Mode

Пересилає налагоджувальну інформацію по підключеному кабелю на інший комп'ютер

Для збору налагоджувальної інформації про процес завантаження, якщо неможливо одержати дану інформацію з "пошкодженого комп'ютера

Boot Normally

Дозволяє вийти з меню додаткових варіантів завантаження і продовжити завантаження ОС в звичному режимі

Для продовження звичного процесу завантаження

Reboot

Приводить до перезавантаження комп'ютера

Для перезавантаження комп'ютера

Return to OS Choices Menu

Дозволяє повернутися до меню вибору ОС

Для повернення до меню вибору ОС

ХІД РОБОТИ.

  1. Вивчити принципи створення завантажувального диску в операційній системі MS-DOS.
  2. Вивчити принципи створення завантажувального диску з операційної системи Windosw 9x(Me).
  3. Вивчити принципи створення завантажувального диску з операційної системи Windosw 2000(XP).
  4. Вивчити принцип створення завантажувального компакт-диску.
  5. Створити завантажувальну дискету.
  6. Створити завантажувальний компакт-диск.
  7. Виключити ПК.
  8. Підключити привід компакт-дисків.
  9. Визначити розліл BIOS, який відповідає за зміну порядку завантаження ПК.
  10. Завантажитися з компакт-диску.
  11. Переглянути та занотувати інформацію про розділи жорсткого диску (4-й пункт головного меню).
  12. Перезавантажити ПК.
  13. Змінити порядок завантаження і завантажити з жорсткого диску.
  14. Під час завантаження натиснути клавішу F8 і занотувати можливі варіанти завантаження ПК та їх призначення.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ.

  1. За допомогою яких пунктів BIOS  змінюється порядок завантаження ПК?
  2. Порядок створення завантажувальної дискети.
  3. Порядок створення завантажувального компакт-диску.
  4. Варіанти завантаження Windows та їх призначення.

Звіт повинний містити:

  • Тему, мету роботи, відповіді на питання ходу виконання роботи і контрольні питання, висновки.
  • Опис виконаних дій по пунктах.
Остання зміна: Friday 9 December 2011 22:49 PM