Лабораторна робота №2. Робота з веб-хостингом Brainy та базами даних MySQL

Завдання для практичного виконання

Увага! Було змінено ір адресу. Оновіть інформацію на вашому днс-сервері. Нова ір адреса - 134.249.112.135. Сайти доступні за портом 80. Див. приклад.

1. Навчіться працювати з хостинговою панеллю Brainyср. Доступ до панелі здійснюється за адресою:  https://brainy.tac.lutsk.ua:8007/ (доступ локальний     http://10.55.0.3:8002/)

FTP-доступ: адреса сервера 134.249.112.135, порт 21. Програма FileZilla Client Portable

Ідентифікація користувача: логін student,  пароль tk..nt.

Додатковий акаунт для розміщення сайтів: логін student2,  пароль tk..nt.

При появі повідомлення про незахищене з'єднання, ігноруємо його.

2. Внесіть в систему Brainyср запис про Вашу доменну адресу (необхідно виконати лабораторну роботу №1). Внесений запис буде представляти собою каталог з вмістом Вашого сайту. 

Також можна створювати піддомени в межах Вашого домену.

Іp-адреса сервера для внесення записів для домену 134.249.112.135.

Ваші сайти будуть доступні за адресою - http://назва_сайту.

Наприклад: http://tac.lutsk.ua

3. Внесіть зміни в вміст кореневої директорії Вашого робочого каталогу (сайту) з допомогою файлового менеджеру (розділ Приложения)

4. Навчіться використовувати надані Brainyср засоби управління базами даних MySQL через скрипт phpMyAdmin. Доступ https://brainy.tac.lutsk.ua:8007 (розділ База данних).

Створіть базу даних, зробіть її резервну копію, відновіть базу даних з резервної копії.

Відеоуроки по роботі із системою - https://www.youtube.com/channel/UCecDNnBS4Nf_1_Bj_WByOTQ

5. Залийте в свій робочий каталог скрипт Sypex Dumper 2 та використовуйте його для роботи з базою даних. (Врахуйте права доступу до файлів скрипта при його налаштуванні).

Допомога   http://php-myadmin.ru/doc/

https://sypex.net/ru/products/dumper/docs/

6. Виконані Вами дії з елементами теоретичних відомостей оформіть як звіт та захистіть у викладача.

Безкоштовний зовнішній хостинг

Іншим варіантом для розміщення сайту є використання безкоштовного хостингу  http://cpanel.hostinger.com.ua/

Зареєструйтеся на сайті http://hostinger.com.ua/, отримайте доступ до cpanel, та розробляйте власний сайт.

 

Теорія 

Питання, які необхідно опрацювати студенту самостійно:

- Як працює інтернет

- Що таке сайт

- Що являє собою веб-сторінка

- Стандарти Web. Допоміжні інструменти.

- Хостинг

- Завантаження проектів на сервер

- Що таке база даних MySQL.

- Можливості бази даних MySQL.

Сервер (англ. server від англ. to serve - служити) - в інформаційних технологіях - програмний компонент обчислювальної системи, що виконує сервісні функції по запиту клієнта, надаючи йому доступ до певних ресурсів.

Сервер мережі (Сервер) - це комп'ютер, підключений до мережі, який надає користувачам мережі певні послуги, наприклад, зберігання даних загального користування, друк завдань, обробка запиту до СКБД, віддалена обробка завдань і т.д. Сервер працює за завданням клієнтів. Після виконання завдання сервер посилає отримані результати клієнтові, який ініціював це завдання.

Зазвичай зв'язок між клієнтом і сервером підтримується за допомогою передачі повідомлень, і при цьому використовується певний протокол для кодування запитів клієнта і відповідей сервера. Види серверів: FTP; Файловий; Web; Телефонний; Термінальний; Факс; Суперсервер і т.д.

Файл-сервери являють собою сервери для забезпечення доступу до файлів на диску сервера. Насамперед це сервери передачі файлів по замовленню, по протоколах FTP і HTTP. Протокол HTTP орієнтований на передачу текстових файлів, але сервери можуть віддавати в якості запитаних файлів і довільні дані, наприклад динамічно створені веб-сторінки, картинки, музику і т. п. Інші сервери дозволяють монтувати дискові розділи сервера дисковий простір клієнта і повноцінно працювати з файлами на них. Це дозволяють сервери протоколів NFS і SMB. Сервери NFS і SMB працюють через інтерфейс RPC.

FTP-сервер - це поняття, за яким ховається звичайний комп'ютер. Але так як він містить спільні файли і налаштований на підтримку протоколу FTP, то його називають сервером - постачальником інформації. FTP-клієнт - це сервісна програма, за допомогою якої можна здійснити з'єднання з FTP сервером. Зазвичай ця програма має командний рядок, але деякі мають віконний інтерфейс і не вимагають запам'ятовування команд. WEB-сервер необхідний для обслуговування WEB-сторінок вашого сайту.

HTTP («протокол передачі гіпертексту») — мережевий протокол прикладного рівня передачі даних у вигляді текстових повідомлень. Основою протоколу HTTP є технологія «клієнт-сервер», тобто передбачається існування споживачів (клієнтів), які ініціюють з'єднання і посилають запит, і постачальників (серверів), які чекають з'єднання для отримання запиту, виконують необхідні дії і повертають назад повідомлення з результатом.

Основним об'єктом маніпуляції в HTTP є ресурс, на який вказує URL (посилання) в запиті клієнта. Особливістю протоколу HTTP є можливість вказати в запиті і відповіді спосіб представлення одного і того ж ресурсу по різних параметрах: формат, кодування, мова і т.д.

MySQL є вільно поширюваною системою управління реляційними базами даних. СУБД MySQL розроблена спеціально для роботи з internet -приложениями, тому її відрізняють наступні властивості: швидкість роботи, багатопоточність, гнучка система привілеїв і паролів, швидка система пам'яті. Для роботи з базами і таблицями даних в MySQL використовується мова запитів SQL. 

Веб-хостинг

Веб-хостинг - це фізичне розміщення веб-сторінок на сервері. Це віртуальний аналог оренди приміщення, але орендується місце на диску, яке обчислюється мегабайтами. Від того, де буде розміщено сайт, залежить багато якісних характеристик, тому важливо вибрати оптимальний майданчик для сайту, що відповідає критеріям надійності та стабільності.

Залежно від країни розташування, хостинг може бути, наприклад: українським (технічний майданчик розташовано в Україні), російським (в Росії), американським (у США) тощо.

Хостинг умовно можна поділити на безкоштовний і платний.

Безкоштовний хостинг

Безкоштовний хостинг передбачає надання хостинг-провайдером безкоштовного дискового простору для розміщення сайту в Інтернеті. Безкоштовний хостинг, зазвичай, існує за рахунок реклами, що розміщується на сторінках сайтів. Ця реклама може бути у вигляді банерів, текстових посилань, рекламних фреймів, спливаючих вікон, хоча існують безкоштовні хостинги, які не розміщують на сайтах жодної реклами.

Поважні компанії, зазвичай, не користуються послугами безкоштовного хостингу, бо він має особливості, що є неприйнятними для серйозного Інтернет проекту.

Плюси безкоштовного хостингу:

  • Хостинг є досить привабливим для малобюджетних, любительських чи тимчасових сайтів.
  • Великим попитом користується серед розробників-початківців чи щойно створених спільнот.

Мінуси безкоштовного хостингу:

  • Невеликий об'єм, що надається для сайту.
  • Низька надійність і стабільність серверного майданчика.
  • Повільне завантаження сайтів.
  • Присутність реклами.
  • Часто відсутня підтримка PHP, баз даних та інших даних, що необхідні для повноцінного функціонування сайту.
  • Відсутність гарантій якісного та постійного надання послуг.

Таким чином, безкоштовний хостинг підійде у випадку, якщо розробнику-початківцю потрібно розмістити малоцінний, невеликий і статичний HTML проект. Для більш серйозних проектів, якщо сайт скеровано на довге і стабільне існування, варто задуматися про надійний і швидкий комерційний хостинг.

Платний хостинг

У платному хостингу, власник сайту оплачує певну суму за використання дискового простору та сервіси, що йому надаються.

  • Технічна підтримка з боку хостера.
  • Швидкість роботи вище в рази в порівнянні з безкоштовним хостингом.
  • Стабільна робота серверів.
  • Можливість використання серверних скриптів та баз даних.
  • Відсутність реклами.
  • Самостійний вибір доменного імені.

Безкоштовний хостинг в Україні. Незалежні огляди та рейтинг

ХостингРейтингДиск (ГБ)Трафік (ГБ)MySQLPHPВласний доменБезкоштовний піддоменРеклама
zzz.com.ua5/51
0hosting.me4/5550
hosting-cloud.com.ua4/50.310
ho.ua3/51
free.1gb.ua3/51
hostinger.com.ua2/52100

Доступ до хостингу. FTP-клієнт

Для здійснення віддаленого управління власними ресурсами в Інтернеті існує два типи доступу до хостингу:

  • Доступ за допомогою веб-інтерфейсу. Це наочний зручний інструмент, який надається компанією хостером для розробників.
  • Доступ за допомогою спеціального FTP-клієнта.

FTP-клієнт - це спеціальне програмне забезпечення, яке спрощує доступ користувача до FTP-серверів. Всі дані, які отримано з сервера за допомогою FTP-клієнта, відображаються у вигляді переліку файлів і папок так, подібно до відображення локальних ресурсів в комп'ютері.

Роль подібного інструменту може зіграти файловий менеджер, браузер або автономний FTP-клієнт. Сказати однозначно, що виявиться краще для конкретного користувача, складно, оскільки тут все залежить від завдань і переваг.


Остання зміна: Wednesday 15 December 2021 09:45 AM