Практичне заняття 8. Резервне копіювання та відновлення даних

Мета роботи: Освоїти навики роботи по резервному копіюванню даних

Теоретичні відомості

Acronis True Image

Головне вікно програми містить рядок меню, панель інструментів, бічну панель, область поточні завдання і основну частину. У основній частині розташовані значки операцій, на бічній панелі – список інструментів (Сервіс) і панель Довідка.

Більшість операцій і інструментів представлена два і навіть три рази в різних областях вікна, даючи можливість вибрати найбільш зручний спосіб роботи з програмою.

Головне вікно містить значки операцій, поділені на дві групи.

У групу Вибір завдання об'єднані наступні операції:

  • Створити архів – створення архіву;
  • Відновити дані – відновлення даних із створеного раніше архіву;
  • Клонувати диск – перенесення операційної системи, встановлених програм і даних, що зберігаються, із старого диска на новий;
  • Встановити новий диск – додавання нового диска як сховища даних.

У групу Інші операції входять наступні операції:

  • Підключити образ – підключення образу диска/розділу як віртуального диска;
  • Відключити образ – відключення віртуального диска;
  • Перевірити архів – перевірка цілісності даних архіву;
  • Проглядання журналу – відкриває журнал подій;
  • Зона безпеки Acronis – створення, видалення і зміна розміру спеціального прихованого розділу на жорсткому диску, призначеного для зберігання архівів;
  • Відновлення при завантаженні – активація функції відновлення при завантаженні за допомогою клавіші F11.

У області Поточні завдання відображаються заплановані або виконувані програмою у нинішній момент завдання. У нижній частині основного екрану знаходиться рядок стану, поділений на дві частини. Ліва частина містить короткий опис виділеної операції, в правій частині виводиться повідомлення про хід виконанні операції, а після її закінчення – повідомлення про результат.

Під час виконання більшості операцій в області повідомлення Панелі завдань близько годин з'являється спеціальний значок–індикатор. Якщо навести на нього покажчик миші, спливе підказка, що показує, яка частина операції виконана. Поява цього значка не залежить від того, чи відкрито основне вікно програми.

Зона безпеки Acronis - це прихований службовий розділ, призначений для зберігання архівів. Звичайні програми не мають до нього доступу, і це захищає архіви, що зберігаються в Зоні, від можливого пошкодження.

Якщо Зона безпеки створена, то вона з'являється в списку пристроїв, на яких можна зберегти або з яких можна відновити архів.

Зона безпеки призначена в першу чергу для роботи спільно з Відновленням при завантаженні. Зона виконана так, що на ній завжди можна створити архів, якщо його розмір не перевищує розміру Зони. Якщо образу не вистачає місця через те, що в Зоні зберігаються старіші образи, вони по черзі видалятимуться до тих пір, поки створення нового образу не буде завершено.

При клацанні на пункті меню Зона безпеки Acronis програма виконує пошук Зони безпеки на всіх локальних дисках. Якщо Зона буде знайдена, майстер запропонує видалити її або змінити її розмір. Якщо Зона відсутня, майстер запропонує створити її.

Перш ніж створювати Зону безпеки, необхідно оцінити її необхідний розмір. Для цього потрібно почати операцію резервного копіювання і виберати всі дані, які є намір копіювати в Зону безпеки. Далі вибрати ручну установку опцій копіювання і задати ступінь стиснення. Програма підрахує орієнтовний розмір повного архіву. Збільшити це число приблизно в півтора рази, щоб мати можливість створювати інкрементні або диференціальні архіви.

Якщо в комп'ютері декілька жорстких дисків, потрібно відзначити той, на якому створюватиметься Зона безпеки Acronis. Вибрати розділи, за рахунок вільного місця на яких буде створена Зона безпеки Acronis.

При необхідності архіви, що зберігаються в Зоні безпеки Acronis, видаляються автоматично.

Функція Відновлення при завантаженні дозволяє запустити Acronis True Image без завантаження операційної системи. Така можливість корисна, якщо з якихось причин операційна система перестала завантажуватися. Скориставшись Відновленням при завантаженні, можна запустити автономну версію Acronis True Image і відновити пошкоджені розділи.

Для того, щоб скористатися Відновленням при завантаженні (воно повинне бути заздалегідь активоване), необхідно ввімкнути комп'ютер і при появі на екрані напису "Press F11 for Acronis Startup Recovery Manager" натиснути клавішу F11. Запуститься автономна версія Acronis True Image, що лише трохи відрізняється від повної версії програми.

Щоб мати можливість відновити втрачену інформацію, або повернути комп'ютер до певного робочого стану, необхідно створити архів призначених для користувача даних або всієї системи. Якщо не потрібно мати можливість відновлення операційної системи зі всіма настройками і додатками, а тільки захистити певні дані (наприклад, поточний проект), провести резервне копіювання потрібних файлів і тек. Невеликий розмір архіву дозволить заощадити місце на диску або зменшити число використовуваних змінних носіїв.

Резервна копія (образ) всього системного диска матиме більший розмір, але дозволить за декілька хвилин відновити систему у разі серйозного пошкодження даних або устаткування. Крім того, процес створення образу в принципі швидше, ніж архівація файлів, і може значно зменшити час резервного копіювання великого об'єму даних. Acronis True Image може виконувати повне, інкрементне і диференціальне резервне копіювання.

При повному резервному копіюванні в архів включаються всі дані, що архівуються, за станом на момент створення архіву. Повний архів завжди лежить в основі подальшого інкрементного або диференціального копіювання, можна також використовувати його як самостійний архів. Час відновлення повного архіву мінімальний в порівнянні з часом відновлення інкрементного і диференціального архівів.

Інкрементний архів містить тільки дані, що змінилися з моменту створення останнього повного або інкрементного архіву. Тому такий архів зазвичай має набагато менший розмір і створюється дещо швидше. Але, оскільки він містить не всі дані, що архівуються, для їх відновлення необхідно мати всі попередні інкрементні архіви і створений спочатку повний архів.

На відміну від інкрементного резервного копіювання, що додає ще один файл до наявного «ланцюжка», при диференціальному копіюванні створюється незалежний файл, що містить всі зміни даних по відношенню до базового повного архіву. Як правило, диференціальний архів відновлюється швидше, ніж інкрементний, оскільки не відбувається послідовної обробки довгого ланцюжка попередніх архівів.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 15:49 PM