Практичне заняття 5. Встановлення та налаштування ОС Linux Ubuntu

Мета роботи: Отримати навики роботи зі встановлення та налаштування ОС Linux Ubuntu

Теоретичні відомості

Linux (повна назва GNU / Linux, вимовляється «гну слеш лінукс») - загальна назва UNIX-подібних операційних систем на основі однойменного ядра і зібраних для нього бібліотек і системних програм, розроблених в рамках проекту GNU.

GNU / Linux працює на PC-сумісних системах сімейства Intel x86, а також на IA-64, AMD64, PowerPC, ARM і багатьох інших.

До операційній системі GNU / Linux також часто відносять програми, що доповнюють цю операційну систему, і прикладні програми, що роблять її повноцінної багатофункціональної операційним середовищем.

На відміну від більшості інших операційних систем, GNU / Linux не має єдиної «офіційної» комплектації. Замість цього GNU / Linux поставляється у великій кількості так званих дистрибутивів, в яких програми GNU з'єднуються з ядром Linux і іншими програмами.

Дистрибутив - це не просто набір програм, а ряд рішень для різних завдань користувачів, об'єднаних єдиними системами установки, управління і поновлення пакетів, настройки і підтримки.

Найпоширеніші в світі дистрибутиви:

  • Ubuntu - швидко завоював популярність дистрибутив, орієнтований на легкість в освоєнні і використанні.
  • OpenSUSE - безкоштовно розповсюджувана версія дистрибутива SuSE, що належить компанії Novell. Відрізняється зручністю в налаштуванні і обслуговуванні завдяки використанню утиліти YaST.
  • Fedora - підтримується спільнотою і корпорацією RedHat, передує випусків комерційної версії RHEL.
  • Debian GNU / Linux - міжнародний дистрибутив, що розробляється великим співтовариством розробників в некомерційних цілях. Послужив основою для створення безлічі інших дистрибутивів. Відрізняється строгим підходом до включення невільного ПЗ.
  • Mandriva - французько-бразильський дистрибутив, об'єднання колишніх Mandrake і Conectiva.
  • Archlinux - орієнтований на застосування найновіших версій програм та зростання числа, що підтримує однаково як бінарну, так і установку з вихідних кодів і побудований на філософії простоти KISS, цей дистрибутив орієнтований на компетентних користувачів, які хочуть мати всю силу і модифицируемость Linux, але не в жертву часу обслуговування.

Крім перерахованих, існує безліч інших дистрибутивів, як базуються на перерахованих, так і створених з нуля і часто призначених для виконання обмеженої кількості завдань.

На відміну від Microsoft Windows (Windows NT), Mac OS (Mac OS X) і комерційних

UNIX-подібних систем, GNU / Linux не має географічного центру розробки. Немає і організації, яка володіла б цією системою; немає навіть єдиного координаційного центру. Програми для Linux - результат роботи тисяч проектів. Деякі з цих проектів централізовані, деякі зосереджені в фірмах. Багато проектів об'єднують хакерів з усього світу, які знайомі тільки по переписці. Створити свій проект або приєднатися до вже існуючого може будь-хто і, в разі успіху, результати роботи стануть, відомі мільйонам користувачів. Користувачі беруть участь у тестуванні вільних програм, спілкуються з розробниками напряму, що дозволяє швидко знаходити і виправляти помилки та реалізовувати нові можливості.

Історія розвитку UNIX-систем. GNU / Linux є UNIX-сумісної, проте ґрунтується на власному вихідному коді

Саме така гнучка і динамічна система розробки, неможлива для проектів з закритим кодом, визначає виняткову економічну ефективність GNU / Linux. Низька вартість вільних розробок, налагоджені механізми тестування та поширення, залучення людей з різних країн, що володіють різним баченням проблем, захист коду ліцензією GPL - все це стало причиною успіху вільних програм.

Звичайно, така висока ефективність розробки не могла не зацікавити великі фірми, які стали відкривати свої проекти. Так з'явилися Mozilla, OpenOffice.org, вільний клон Interbase (Borland).

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 15:42 PM