Практичне заняття 4. Встановлення та налаштування ОС Windows

Мета роботи: Отримати навики роботи зі встановлення та налаштування ОС Windows

Теоретичні відомості

Для установки Windows 10 ваш комп'ютер повинен включати в себе комплектуючі, параметри яких не нижче:

  • Процесор: 1 гігагерц (ГГц);
  • ОЗУ: 1 Гігабайт для x32 версії або 2 Гб для x64 версії.
  • Вільне місце на жорсткому диску: 16 гігабайт (ГБ) для x32 версії або 20 ГБ для x64 версії.
  • Графичний адаптер: інтегрований або дискретний.
  • Монітор: з роздільною здатністю не менше 1366х768 пікселів.

Якщо параметри вашого комп'ютера дозволяють встановити Windows 10, то починаємо процедуру підготовки до установки. Для початку зайдіть на диск C до папки «Завантаження» і «Документи», пересохраните необхідні вам файли на диск D: текстові документи, таблиці, завантажені з інтернету файли (картинки, музику, фільми), збереження ігор і т.п. Перевірте все, щоб уникнути непорозумінь. Зайдіть в браузер і перепишіть на листок всі паролі від всіх облікових записів.

Після того як ви підготувалися до установки, або якщо ж ви встановлюєте Windows 10 на новий комп'ютер, то приступаємо до наступного кроку.

Так як у нас буде вироблятися установка Windows 10 з диска, то необхідно буде внести певні налаштування в Bios материнської плати. Для цього, при перезавантаження комп'ютера, заходимо в Bios, у розділ пріоритетів завантаження. В параметрі «First (1st) Boot Device» встановлюємо значення «CDROM», а в параметрі «Second (2nd) Boot Device» - «Hard Drive». Після установки Windows 10 налаштування параметрів потрібно буде поміняти місцями.

Тепер давайте перейдемо до головного питання - до установки.

Залежно від устаткування, можливо, вам знадобиться натиснути кнопку Enter, щоб підтвердити завантаження з дискового носія.

В першу чергу установщик попросить вас вибрати:

  • Мова системи;
  • Формат часу і грошових одиниць;
  • Метод введення (розкладку клавіатури).
  • У всіх комірках вибираємо значення (Україна) і натиснути кнопку «Далі».

Потім установщик попросить вас підтвердити початок процесу установки. Натискаємо на кнопку «Встановити».

І тут нас чекає перше зміна від Microsoft, у вигляді вікна активації ключа операційної системи. Примітно, що в Windows 7 цей процес пропонувався після установки операційної системи, під час її налаштування перед першим запуском. Більш того, в Windows 7 цей процес можна було пропустити і продовжити установку і налаштування операційної системи, зараз вже цього зробити не можна і ключ обов'язково повинен бути введений, інакше установка не продовжиться. Вводимо ключ для установки Windows 10 і натискаємо «Далі».

У наступному вікні нам пропонують ознайомитися і прийняти умови ліцензії. Уважно ознайомлюються з умовами ліцензії і якщо ви з ними згодні - ставимо галочку у квадратику, біля напису «Я приймаю умови ліцензійної» і натискаємо кнопку «Далі».

Тепер вам необхідно вибрати тип установки: оновлення або установка. Тут, напевно, варто дати кілька пояснень. Оновлення передбачає собою 2 варіанти: оновлення вже встановленою Windows 10 і оновлення встановлених старих версій Windows (Windows XP, Windows Vista і Windows 7) до Windows 8 - але спосіб оновлення ми розглядати не будемо, оскільки докладно зупинимося на чистій установці Windows 10.

Чиста установка Windows 10 не передбачає жодних оновлень, а встановлюється на чистий новостворений або відформатований розділ жорсткого диска. Відповідно, якщо передбачається установка Windows 10 з нуля, то обирайте «Вибіркова: тільки установка Windows», і переходимо у вікно керування жорстким диском.

В даному вікні установки запропонує вам вибрати розділ жорсткого диска, на якому ви хочете встановити операційну систему. Крім того, ви зможете не лише вибрати розділ для встановлення, але і перерозподілити дисковий простір вінчестера. Натискаємо на напис «Параметри диска» і виробляємо налаштування. Мабуть, на це ми зупинимося більш докладно.

Врахуйте, що з виділеного простору для установки системи установщик автоматично забронює 350 Мб (та 100 Мб для Windows 7) для завантаження області - пам'ятайте про це при розподілі простору.

В процесі установки комп'ютер буде кілька разів перезавантажено, тому якщо він «потухнув», то не треба переживати і хапатися за серце - цей процес передбачений установкою. Звичайно ж, при перезавантаженні ви нічого не натискаєте (при завантаженні не потрібно підтверджувати завантаження з диска), все буде зроблено установником самостійно.

Останнє, що вам необхідно буде зробити при установці - ввести ім'я користувача (обов'язково) і якщо ви хочете захистити свій комп'ютер від сторонніх осіб - введіть пароль, його підтвердження і підказку для нього (пароль встановлювати не обов'язково). Потім натискаємо кнопку «Готово».

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 15:39 PM