Практичне заняття 2. Робота з PowerShell

Мета роботи: Освоїти роботу з командним інтерпретатором ОС Windows - PowerShell

Теоретичні відомості

Windows PowerShell - розширюваний засіб автоматизації від Microsoft з відкритим вихідним кодом, який складається з оболонки з командним рядком та супутньої мови сценаріїв.

Windows PowerShell 2.0 був випущений в складі Windows 7, Windows 8 і Windows Server 2008 R2, а також Windows Server 2012 R2, як невід'ємний компонент системи. Крім того, друга версія доступна і для інших систем, таких, як Windows XP SP3, Windows Server 2003 SP2, Windows Vista SP1, Windows Vista SP2, Windows Server 2008 і Windows Server 2012.

Windows PowerShell побудований на базі Microsoft .NET Framework і інтегрований з ним. Додатково PowerShell дозволяє виконувати звичайні команди командного рядка, щоб створити єдине оточення, в якому адміністратори змогли б виконувати різні завдання на локальних і віддалених системах.

Ці адміністративні завдання зазвичай виконуються за допомогою командлетів (в оригіналі cmdlets), які є спеціалізованими класами .NET.

Командлети - це спеціалізовані команди PowerShell, які реалізують різну функціональність. Це вбудовані в PowerShell команди. Командлети іменуються за правилом Дієслово-Іменник, наприклад, Get-ChildItem, завдяки чому їх призначення зрозуміло з назви. Командлети виводять результати у вигляді об'єктів або їх колекцій.

В PowerShell також можна створювати псевдоніми (alias) для командлетів, які при виклику перетворюються в оригінальні команди.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 15:33 PM