Лекція 23. Розподілені файлові системи

Розподілені файлові системи відомі як мережеві файлові системи.

Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) - онлайн веб-служба, запропонована Amazon Web Services, що надає можливість для зберігання і отримання будь-якого обсягу даних, в будь-який час з будь-якої точки мережі, так званий файловий хостинг. За допомогою Amazon S3 досягається висока масштабованість, надійність, висока швидкість і недорога інфраструктура зберігання даних. Вперше з'явилася в березні 2006 року в США і в листопаді 2007 року в Європі.

Amazon S3 використовується багатьма іншими сервісами для зберігання і хостингу файлів. Наприклад, сервіси зберігання та обміну файлів Dropbox і Ubuntu One, веб-сайти Twitter і Woot.com, завантажувач гри Minecraft.

Andrew File System (AFS) - розподілена мережева файлова система на основі набору захищених серверів; надає всім клієнтським робочим станціям однорідний територіально-незалежний  простір імен файлів. Система розроблена в Університеті Карнегі-Меллона (CMU) в рамках проекту розподілених обчислень Andrew Project і названа на честь засновників навчальних закладів, які об'єдналися, згодом в університет - Ендрю Карнегі і Ендрю Меллона.

SMB (Server Message Block) - мережевий протокол прикладного рівня для віддаленого доступу до файлів, принтерів та інших ресурсів мережі, а також для взаємодії між процесами. Перша версія протоколу, також відома як Common Internet File System (CIFS), була розроблена компаніями IBM, Microsoft, Intel і 3Com в 1980-х роках; друга (SMB 2.0) була створена Microsoft і з'явилася в Windows Vista. В даний час SMB пов'язана головним чином з операційними системами Microsoft Windows, де використовується для реалізації Microsoft Windows Network і «Спільного використання файлів і принтерів».

Network File System (NFS) - протокол мережевого доступу до файлових систем, спочатку розроблений Sun Microsystems в 1984 році. За основу взято протокол виклику віддалених процедур. Дозволяє підключати (монтувати) віддалені файлові системи через мережу.

NFS абстраговані від типів файлових систем як сервера, так і клієнта, існує велика кількість реалізацій NFS-серверів і клієнтів для різних операційних систем і апаратних архітектур.

NFS надає клієнтам прозорий доступ до файлів і файлової системи сервера. На відміну від FTP, протокол NFS здійснює доступ тільки до тих частин файлу, до яких звернувся процес, і основна перевага його в тому, що він робить цей доступ прозорим. Це означає, що будь-який додаток клієнта, який може працювати з локальним файлом, з таким же успіхом може працювати і з NFS-файлом, без будь-яких модифікацій самої програми.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 15:24 PM