Лекція 22. Концепція розподіленої обробки інформації

22.1. Централізована і розподілена обробка даних

Розподілені обчислення - спосіб вирішення трудомістких обчислювальних завдань з використанням декількох комп'ютерів, найчастіше об'єднаних в паралельну обчислювальну систему. Розподілені обчислення застосовні також у розподілених системах управління.

Розподілена ОС, динамічно і автоматично розподіляючи роботу по різних машинах системи для обробки, змушує набір мережевих машин обробляти інформацію паралельно. Користувач розподіленої ОС, взагалі кажучи, не має відомостей про те, на якій машині виконується його робота.

Розподілена ОС існує як єдина операційна система в масштабах обчислювальної системи. Кожен комп'ютер мережі, що працює під управлінням розподіленою ОС, виконує частину функцій цієї глобальної ОС. Розподілена ОС об'єднує всі комп'ютери мережі в тому сенсі, що вони працюють в тісній кооперації один з одним для ефективного використання всіх ресурсів комп'ютерної мережі.

В результаті мережева ОС може розглядатися як набір операційних систем окремих комп'ютерів, що складають мережу. На різних комп'ютерах мережі можуть виконуватися однакові або різні ОС. Наприклад, на всіх комп'ютерах мережі може працювати одна і та ж ОС UNIX. Більш реалістичним варіантом є мережа, в якій працюють різні ОС, наприклад, частина комп'ютерів працює під управлінням UNIX, частина - під управлінням NetWare, а решта - під управлінням Windows. Всі ці операційні системи функціонують незалежно одна від одної в тому сенсі, що кожна з них приймає незалежні рішення про створення і завершення своїх власних процесів і управлінні локальними ресурсами. Але в будь-якому випадку операційні системи комп'ютерів, що працюють в мережі, повинні включати взаємно узгоджений набір комунікаційних протоколів для організації взаємодії процесів, що виконуються на різних комп'ютерах мережі, і поділу ресурсів цих комп'ютерів між користувачами мережі.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 15:23 PM