Лекція 18. Операційна система iOS

18.1. Загальні відомості та історія створення

iOS - мобільна операційна система для смартфонів, електронних планшетів, програвачів і деяких інших пристроїв, що розробляються і випускаються американською компанією Apple.

Інтерфейс iOS заснований на концепції прямої взаємодії з використанням жестів «мультитач». Елементи управління інтерфейсом складаються з повзунків, перемикачів і кнопок.

iOS розроблена на основі операційної системи OS X і використовує той же набір основних компонентів Darwin, сумісний зі стандартом POSIX.

Операційна система iPhone OS була представлена ​​9 січня 2007 року спільно зі смартфоном iPhone 2G (перший смартфон від компанії Apple) особисто Стівом Джобсом на виставці-конференції Macworld Conference & Expo і випущена в червні того ж року. Apple не припускала окремої назви для операційної системи, тому початковий слоган звучав так: «iPhone працює на OS X».

27-го січня 2010 року було представлено iPad 1 (перший планшетний комп'ютер від компанії Apple), для якого була створена особлива версія ОС iPhone OS 3.2, з особливостей мала шпалери на робочому столі і видозмінений Dock. iOS 4.0 (уніфікована версія iPhone OS, сумісна з iPhone, iPad і iPod Touch) вийшла в кінці 2010-го року, успадкувавши більшість новвоведень, представлених в iPhone OS 3.2 (але тепер вже на всіх пристроях, а не тільки iPad).

 

18.2. Додатки iOS

App Store - магазин додатків, розділ онлайн-магазину iTunes Store, який містить різні додатки для мобільних телефонів iPhone, плеєрів iPod Touch і планшетів iPad, а також для персональних комп'ютерів Mac і дозволяє їх купити, або завантажити безкоштовно.

Власникам iPhone 3G доступ до магазину додатків був відкритий відразу в момент початку продажів цієї моделі. Володарям апарату попереднього покоління для доступу до магазину потрібно було оновити програмне забезпечення до другої версії.

За магазином стежать фахівці Apple. Кожна програма оснащується спеціальним електронним сертифікатом. Якщо за допомогою купленої програми хтось почне здійснювати нелегальні дії, її приберуть з прилавків, а розробникам зроблять «сувору догану».

Прибутки від додатків розподіляються наступним чином - автори отримують 70%, Apple забирає 30%, для того щоб підтримувати магазин. У розробників також є можливість випускати безкоштовні додатки.

 

18.3. Стороннє програмне забезпечення

Інші додатки можуть бути розроблені за допомогою Xcode для Mac та iPhone, iPod Touch і iPad, Codea для iPad, і опубліковані в App Store. Формат настановних пакетів - .ipa. Встановлювані програми повинні бути підписані сертифікатом, який випустила компанія Apple, що робить операційну систему найбільш безпечною (розробники можуть отримати тимчасовий сертифікат для установки додатків на обмеженому числі пристроїв). Запуск непідписаних додатків в деяких версіях можливий після процедури Jailbreak.

Джейлбрейк (Jailbreak) iPhone/iPod Touch/iPad - офіційно не підтримувана корпорацією Apple операція, яка дозволяє отримати доступ до файлової системи ряду моделей пристроїв iPhone, iPod або iPad. Це дозволяє розширити можливості апарату, наприклад, зробити можливим підтримку тем оформлення, твіків і установку додатків зі сторонніх джерел (не App Store). Джейлбрейк відкриває повний доступ до файлової системи iPhone, iPod або iPad.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 14:58 PM