Лекція 17. Операційна система Android

17.1. Історія версій ОС Android

11 липня 2005 року корпорація Google купила компанію Android, Inc. за 130 мільйонів доларів. 5 листопада 2007 року компанія офіційно анонсувала відкриту мобільну платформу Android, а 12 листопада 2007 року альянс представив першу версію пакету для розробників Android «Early Look» SDK і емулятор Android.

23 вересня 2008 офіційно вийшла перша версія операційної системи.

У 2009 році було представлено цілих чотири оновлення платформи. Оновлення «Cupcake» привнесло істотні зміни: віртуальна клавіатура, відтворення і запис відео, браузер та інші. В жовтні того ж року вийшла версія операційної системи Android 2.0 «Eclair» з підтримкою декількох акаунтів Google, підтримкою браузером HTML5 та інших нововведень.

В 2010 Google представила Android версії 2.2 «Froyo» та Android 2.3 «Gingerbread». Після оновлення «Froyo» стало можливо використовувати смартфон в якості точки доступу.

22 лютого 2011 була офіційно представлена ​​орієнтована на інтернет-планшети платформа Android 3.0 «Honeycomb».

Android 4.0 «Ice Cream Sandwich» (2011) - перша універсальна платформа, яка призначена як для планшетів, так і для смартфонів. Також оновлення принесло новий інтерфейс «Holo», який використовувався до Android 4.4.4 KitKat.

31 жовтня 2013 року Google представила наступну версію операційної системи Android 4.4, яка отримала назву шоколадного батончика «KitKat» за угодою з компанією виробником Nestlé. Ця версія Android оптимізована для роботи на більш широкому наборі пристроїв, що мають 512 МБ ОЗУ в якості рекомендованого мінімуму. Також, в якості тестової опції, в настройках розробника стала доступна віртуальна машина ART.

15 жовтня 2014 року було офіційно анонсована Android 5.0 Lollipop. Головні оновлення системи - новий дизайн Material Design і повний перехід до віртуальної машини ART.

У 2015 році була анонсована операційна система для носимих пристроїв Android Wear (пізніше Wear OS). Також на були представлені версії Android Auto (для автомобілів) і Android TV (для телевізорів), тим самим Android перестав бути операційною системою тільки для мобільних пристроїв.

17 серпня 2015 офіційно анонсовано Android 6.0 Marshmallow.

1 липня 2016 року офіційно оголошена Android 7.0 Nougat.

21 серпня 2017 року була випущена Android 8.0 Oreo.

6 серпня 2018 року вийшла фінальна версія Anroid 9.0 Pie.

 

17.2. Застосування

Першим пристроєм, що працює під управлінням Android, став розроблений компанією HTC смартфон HTC Dream, презентація якого відбулася 23 вересня 2008. Незабаром пішли численні заяви інших виробників смартфонів про намір випустити пристрої на базі Android.

З виходом Android третьої версії (Honeycomb), орієнтованої на планшети, все більше виробників стало оголошувати про випуск планшетів на цій платформі. Також компанія Google у співпраці з іншими компаніями випускає власні пристрої серії «Google Nexus». Саме вони першими отримують оновлення до нових версій.

Крім смартфонів і планшетів, операційну систему Android встановлюють і на інші пристрої. Так, в кінці 2009 року з'явилася в продажі перша фоторамка, яка працює на Android. У червні 2011 року італійська компанія Blue Sky анонсувала випуск інтелектуальних наручних годинників i'm Watch під керуванням ОС Android. В серпні 2012 року Nikon представила першу в світі фотокамеру, яка також працює на Android.

У жовтні 2012 року виконавчий директор компанії Ларрі Пейдж повідомив, що було активовано вже більше 500 мільйонів смартфонів і планшетів на базі Android, а також заявив, що щодня активується 1,3 мільйона пристроїв на базі цієї операційної системи. На початку вересня 2013 року було оголошено про те, що в світі вже активовано понад мільярд пристроїв на Android. 29 вересня 2015 року СЕО Google Сундар Пічаї зазначив, що число користувачів пристроїв на базі Android перевищила 1,4 млрд. У травні 2017 року компанія повідомила про 2 мільярди активованих Android-пристроїв.

 

17.3. Програмне забезпечення

Додатки під операційну систему Android є програмами в нестандартному байт-коді для віртуальної машини Dalvik, для них був розроблений формат пакетів встановлення .APK. Для роботи над додатками є велика кількість бібліотек.

Google пропонує для вільного скачування інструментарій для розробки (Software Development Kit), який призначений для x86-машин під операційними системами Linux, macOS (10.4.8 або вище), Windows XP, Windows Vista і Windows 7. Для розробки потрібно JDK 5 або більше новий.

Розробку додатків для Android можна вести на мові Java (не нижче Java 1.5). Існує плагін для Eclipse - Android Development Tools (ADT), призначений для Eclipse версій 3.3-3.7. Також існує плагін для IntelliJ IDEA, який полегшує розробку Android-додатків, і для середовища розробки NetBeans IDE, який, починаючи з версії NetBeans 7.0, перестав бути експериментальним, хоч поки і не є офіційним. Крім того, існує Motodev Studio for Android - комплексне середовище розробки на базі Eclipse, що дозволяє працювати безпосередньо з Google SDK.

У 2009 році на додаток до ADT був опублікований Android Native Development Kit (NDK) - пакет інструментаріїв і бібліотек, що дозволяє реалізувати частину програми на мові С/С++. NDK рекомендується використовувати для розробки ділянок коду, критичних до швидкості.

У 2013 році Google представила нове середовище розробки Android Studio, засноване на IntelliJ IDEA від JetBrains.

 

17.4. Магазин додатків Google Play

22 жовтня 2008 року Google оголосила про відкриття онлайн-магазину додатків для ОС Android - Android Market. За угодою, розробники отримують 70% прибутку, оператори стільникового зв'язку - 30%. У лютому 2009 року для розробників з США і Великобританії з'явилася можливість брати плату за свої додатки в Android Market. Компанія Sony Ericsson першою запустила власний канал в онлайн-магазині додатків Android Market. У ньому представлені програми та ігри, які рекомендовані компанією.

В березні 2012 року компанія Google об'єднала мультимедійні сервіси «Книги», «Android Market», «Музика» та інші в єдиний сервіс Google Play.

В травні 2017 року був анонсований набір сервісів Google Play Protect, призначений для захисту пристроїв з підтримкою сервісів Google Play.

В Google Play можна знайти багато корисних і не дуже додатків. У магазині присутні платні і безкоштовні програми. Станом на вересень 2017 в Google Play міститься більше 2,9 мільйона додатків для Android. Користувачі більш ніж зі 145 країн можуть купувати додатки, які мають до 122 локалізованих версій, хоча Google робить примітку на сторінці довідки: "Навіть якщо країна вказана в списку вище, платний контент може бути недоступним у деяких її регіонах". Розробники понад 150 країн можуть передавати програми на Google Play, але не кожна з них підтримує реєстрацію продавця. Кількість скачувань додатків досягло 82 мільярдів. Але одночасно користувачі скаржаться, що в магазині часто містяться програми низької якості (близько 13%), а також зустрічається шкідливе ПЗ. Незважаючи на те, що кількість смартфонів на платформі Android перевищує 400 млн, Google Play програє App Store за доходами розробників.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 14:57 PM