Лекція 15. Операційні системи Solaris та NetWare

15.1. Oracle Solaris

Solaris — пропрієтарна комп'ютерна операційна система сімейства Unix, розроблена Sun Microsystems. Solaris відома своєю масштабованістю та інноваційними можливостями рівня підприємства. Після поглинання Sun розвиток системи продовжила корпорація Oracle.

Solaris розробляється для процесорної архітектури SPARC і x86 (включаючи x86-64). Підтримка мікропроцесорів Itanium (Intel) була запланована, але не була реалізована. Робилася спроба портувати Solaris на архітектуру PowerPC, була випущена версія 2.5.1 для PowerPC, проте, невдовзі від цього відмовились. Нині йде відродження підтримки архітектури PowerPC в OpenSolaris. У Solaris 10 Sun Microsystems реалізувала Linux ABI, що дозволить запускати програми Linux під Solaris на системах x86.

У перших версіях Solaris використовувався графічний інтерфейс OpenWindows. Починаючи з версії Solaris 2.6 його змінив CDE, а у версії Solaris 10 Sun Java Desktop System, який базується на GNOME.

 

15.2. OpenSolaris

OpenSolaris — Unix-подібна операційна система, проект Sun Microsystems з розробки версії Solaris з відкритими вихідними кодами. Проект OpenSolaris був ініційований компанією Sun у 2004 році з метою посилити позиції Solaris в конкурентному протистоянні з Linux. Компанія Sun була основним донором проекту, проте він придбав самостійність у прийнятті рішень з 2006 року, коли було утворено обране правління.

Процес розробки OpenSolaris ведеться на добровільній і безоплатній основі спільнотою розробників OpenSolaris, однак спрямовується і координується за участю фахівців Sun.

OpenSolaris буде відрізнятися від комерційної версії Sun Solaris також відсутністю будь-якої офіційної документації від Sun та формальної технічної підтримки з боку фахівців Sun. Неформальна технічна підтримка і документація будуть доступні від розробників — учасників OpenSolaris Community.

Варто відзначити, що Sun ще до запуску проекту OpenSolaris, прагнучи збільшити популярність ОС Solaris, почала пропонувати вільну для завантаження бінарну (з закритим вихідним кодом) неприбуткову версію Sun Solaris, що відрізняються від комерційної лише відсутністю формальної технічної підтримки, друкованої документації та додаткового власницького програмного забезпечення.

 

15.3. Novell NetWare

NetWare - мережева операційна система і набір мережевих протоколів, які використовуються в цій системі для взаємодії з комп'ютерами-клієнтами, підключеними до мережі. Операційна система NetWare створена компанією Novell.

NetWare є закритою операційною системою, що використовує кооперативну багатозадачність для виконання різних служб на комп'ютерах з архітектурою Intel x86.

В основі мережевих протоколів системи лежить стек протоколів Xerox Network Systems (XNS). В даний час NetWare підтримує протоколи TCP/IP і IPX/SPX. NetWare є одним з сімейств XNS-систем.

Перший програмний продукт з ім'ям NetWare був випущений в 1983 році. Він називався NetWare 68, працював на процесорі Motorola 68000 і використовував топологію «зірка». Цей продукт був замінений в 1985 році на NetWare 86, який був написаний для роботи на процесорах Intel 8086.

Налаштування NetWare версії 2 вимагала значних зусиль: для будь-якої зміни було необхідно перекомпілювати ядро ​​і перезавантажувати систему. ОС поставлялася у вигляді набору об'єктних моделей. Перекомпіляція для заміни драйвера ЛВС вимагали почергового використання 20 дискет.

NetWare версії 3 була спрощена за рахунок побудови за модульним принципом. Функції операційної системи виконувалися окремими програмними модулями - завантажувальними модулями NetWare (NLM), які могли бути завантажені як при запуску системи, так і в міру необхідності після запуску. Така архітектура дозволила додавати необхідні функції в систему, такі як антивірусний захист, резервне копіювання, підтримку довгих імен файлів (в той час імена файлів в поширеною MS-DOS обмежені 8 символами імені і 3 символами розширення імені) або підтримку файлів Macintosh.

Версія 4 в 1993 році представила службу каталогів Novell (NDS) - службою глобального каталогу, в якому описувалася вся мережева інфраструктура і який управлявся з однієї точки. Таким чином користувачі могли отримати доступ до мережевих ресурсів незалежно від того, на якому саме сервері ці ресурси розташовувалися.

Після версії NetWare 6.5 компанія Novell випустила в 2003 році операційну систему Open Enterprise Server (OES), в якій користувачі можуть вибирати ядро ​​операційної системи - NetWare або SUSE Linux Enterprise Server. Ця інтеграція була виконана незабаром після придбання компанією Novell компаній Ximian і німецького постачальника GNU/Linux компанії SuSE.

Групою розробників NetWare також було написано додаток Snipes - працюючої в текстовому режимі гра, яку вони використовували для тестування нової мережі і демонстрації її можливостей. Snipes був першим мережевим додатком для IBM PC і фактично був попередником багатьох популярних багатокористувацьких ігор, таких як Doom і Quake.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 14:54 PM