Лекція 12. Сімейство операційних систем Microsoft

12.1. MS DOS

MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) — операційна система із сімейства DOS, розроблена фірмою Microsoft — комерційна операційна система фірми Microsoft для IBM PC-сумісних персональних комп'ютерів. MS-DOS — найвідоміша ОС із сімейства DOS, що у минулому встановлювалась на більшість IBM PC-сумісних комп'ютерів. З часом була замінена на ОС сімейства Windows 9x та Windows NT.

MS-DOS була створена в 1981 році і в ході її розвитку було випущено вісім великих версій (1.0, 2.0 і т.д.) та два десятки проміжних (3.1, 3.2 і т.п.), поки у 2000 році в Microsoft не припинила її розробку. За період використання MS-DOS  — це був ключовий продукт фірми, що давав їй істотний прибуток і маркетинговий ресурс. В ході розвитку Microsoft перетворилась із розробника мови програмування (Basic) до великої компанії, що розробляє найрізноманітніше програмне забезпечення.

Останньою версією стала версія 6.22, однак MS-DOS продовжувала служити основою для Windows 95 (версії 7.0 та 7.1), Windows 98 (версія 7.1) і Windows ME (версія 8.0).

 

12.2. OS/2

Паралельно з розробкою Windows корпорація Microsoft спільно з IBM вела активну роботу із створення системи OS/2.

Після того, як IBM і Microsoft розійшлися в різні боки, Microsoft переробила свою версію OS/2 в Windows NT, а сама OS/2 продовжувала розроблятися у фірмі IBM, яка все ж таки не приділяла цій операційній системі належної уваги. Версію OS/2 Warp 3 серйозно розглядали як гідного конкурента Windows, але версія 4 вже не претендувала на це через рекламну діяльність Microsoft. 26 жовтня 1996 року вийшла наступна версія — OS/2 Warp 4.0.

Microsoft, офіційно відмовившись від підтримки OS/2, продовжувала уважно стежити за розвитком цієї операційної системи. Багато деталей інтерфейсу OS/2 IBM і Microsoft перешли до нової ОС Microsoft — Windows 95.

OS/2 існує досі і отримала деяку популярність в середовищі корпоративних клієнтів.

Особливою популярністю як домашня операційна система OS/2 ніколи не користувалася, залишаючись в тіні Windows, і, пізніше Windows NT. Проте зусилля як самої IBM, так і великої кількості корпоративних і незалежних розробників програмного забезпечення не пройшли дарма — OS/2 є стабільною системою з передбаченою поведінкою і хорошим набором системних і прикладних програм.

Підтримка користувачів здійснювалася до 31 грудня 2006 року. Після цього терміну підтримка здійснюється тільки для тих користувачів, які уклали додатковий договір на обслуговування.

 

12.3. Microsoft Windows

Windows — узагальнююча назва операційних систем для ЕОМ, розроблених корпорацією Microsoft.

Станом на 2018 рік, за даними сайтів NetApplications та GoStats, Microsoft Windows встановлена більш ніж на 80% персональних комп'ютерів світу.

Перші версії Windows не були повноцінними операційними системами, а лише надбудовами до операційної системи DOS і були по суті багатофункціональним розширенням, додаючи підтримку нових режимів роботи процесора, підтримку багатозадачності, забезпечуючи стандартизацію інтерфейсів апаратного забезпечення і однаковість для призначених для користувача інтерфейсів програм. Надавали вбудовані засоби GDI і USER для створення графічного інтерфейсу. Вони працювали з процесорами, починаючи з Intel 8086.

Сімейство Windows 9x. Перша система даного сімейства Windows 95 була випущена в 1995 році. Її відмітними особливостями були: новий призначений для користувача інтерфейс, підтримка довгих імен файлів, автоматичне визначення і конфігурація периферійних пристроїв Plug and Play, здатність виконувати 32-бітні додатки і наявність підтримки TCP/IP прямо в системі. Windows 95 використовувала багатозадачність і виконувала кожний 32-бітний додаток у своєму адресному просторі. До даного сімейства відносяться також Windows 98 та Windows ME.

Операційні системи цього сімейства не були безпечними розрахованими на багато користувачів системами як Windows NT, оскільки з міркувань сумісності вся підсистема призначена для користувача інтерфейсу і графіки залишалася 16-бітною і мало відрізнялася від тієї, що була в Windows 3.x. Таким чином, «підвисання» 16-бітного додатку негайно блокувало всю ОС. Але вже в 1999 році вийшло друге виправлене видання.

 

12.4. Microsoft Windows NT

Операційні системи цього сімейства в даний час працюють на процесорах з архітектурою x86, x86-64, і Itanium, ARM. Ранні версії (до 4.0 включно) також підтримували деякі RISC-процесори: Alpha, MIPS, і Power PC. Всі операційні системи цього сімейства є повністю 32- або 64 бітними операційними системами, і не потребують MS-DOS навіть для завантаження.

Тільки в цьому сімействі представлені операційні системи для серверів. До версії Windows 2000 включно вони випускалися під тією ж назвою, що і аналогічна версія для робочих станцій, але з додаванням суфікса, наприклад, «Windows NT 4.0 Server» і «Windows 2000 Datacenter Server». Починаючи з Windows Server 2003 серверні операційні системи називаються додаванням суфікса «Server» і року випуску.

Сімейство Windows NT відноситься до операційних систем з витісняючою багатозадачністю. Ядро операційної системи виділяє квант часу кожному з потоків по черзі за умови, що всі потоки мають однаковий пріоритет. Потік може відмовитися від виділеного йому кванта часу. В цьому випадку система перехоплює в нього управління (навіть якщо виділений квант часу не закінчений) і передає управління іншому потоку. При передачі управління іншому потоку система зберігає стан всіх регістрів процесора в особливій структурі в оперативній пам'яті.

До даного сімейства відносяться Windows XP, Server 2003, Vista, Server 2008, 7, Server 2008 R2, 8, Server 2012, 8.1, Server 2012 R2, 10, Server 2016.

Windows XP стала найбільш успішною та використовуваною операційною системою за весь час.

 

12.5. Microsoft Windows 10

Windows 10 - операційна система для персональних комп'ютерів і робочих станцій, розроблена корпорацією Microsoft в рамках сімейства Windows NT. Після Windows 8.1 система отримала номер 10, минаючи 9. Серверний аналог Windows 10 - Windows Server 2016.

Система покликана стати єдиною для різних пристроїв, таких як персональні комп'ютери, планшети, смартфони, консолі Xbox One та ін. Доступна єдина платформа розробки і єдиний магазин універсальних програм, сумісних з усіма підтримуваними пристроями. Windows 10 поставляється в якості послуги з випуском оновлень протягом усього циклу підтримки. Протягом першого року після виходу системи користувачі могли безкоштовно оновитися до Windows 10 на пристроях під управлінням ліцензійних копій Windows 7, Windows 8.1 і Windows Phone 8.1. Серед значимих нововведень - голосова помічниця Кортана, можливість створення і перемикання декількох робочих столів та ін.

Станом на травень 2018 року Windows 10 має частку серед використовуваних в світі операційних систем для доступу до мережі Інтернет 45,3% і займає перше місце в світі за популярністю, випередивши в квітні 2017 року попереднього лідера - Windows 7.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 14:51 PM