Лекція 11. Сімейство операційних систем Apple

11.1. Apple DOS

Apple DOS — сімейство операційних систем для мікрокомп'ютерів серії Apple II з 1978 до 1983 року. У Apple DOS було три основні версії: DOS 3.1, DOS 3.2 і DOS 3.3, за кожною з яких слідував реліз, що виправляв невеликі помилки.

Найбільш відома і використовувана версія – DOS 3.3 релізу 1980 і 1983 років.

Важливою на той час особливістю Apple DOS була підтримка імен файлів, здатних містити до 30 символів. Також цікавою особливістю була сувора типізація файлів: кожен файл міг мати один з типів A (Applesoft BASIC), B (двійковий), I (Integer BASIC), T (текстовий), і, залежно від типу, до файлу могли бути застосовані різні операції. Ще кілька типів (R, S, «додатковий A», «додатковий B») було зарезервовано для подальших розширень. Файли різних типів мали різну внутрішню організацію; змінити тип поточного файлу було неможливо.

У зв'язку з відсутністю в Apple II системного годинника, час і дата в Apple DOS ніяк не відстежувалися.

Вся система Apple DOS повністю завантажувалася в оперативну пам'ять і постійно перебувала в ній під час своєї роботи. У зв'язку з цим, системний диск був потрібен тільки для початкового завантаження. Навіть для створення нового системного диска (командою INIT) було достатньо тільки завантаженого в оперативну пам'ять коду Apple DOS, диск з вихідної копією не вимагався.

 

11.2. Apple System

В рамках мети компанії Apple створити комп'ютер як простий пристрій, без явного розмежування між програмним забезпеченням операційної системи та апаратним забезпеченням, на якому він працює. Через це ранні версії операційної системи не мають окремої назви.

Програмне забезпечення складається з двох видимих ​​користувачу файлів: системного файлу та Finder - програми, що використовується для управління файлами, яка також відображає робочий стіл. Ці два файли містяться в каталозі з назвою "System Folder", яка містить інші файли ресурсів, необхідні для взаємодії з системою. Номери версій операційної системи базуються на номерах версій цих двох файлів.

System 1.0, 1.1 та 2.0 використовують плоску файлову систему, названу файловою системою Macintosh (MFS). Finder забезпечує віртуальні папки, які можуть бути використані для організації файлів, але цих папки не видно з інших програм, і насправді не існують на диску.

System 2.1 (Finder 5.0) представила ієрархічну файлову систему (HFS), яка має справжні каталоги.

System версії 6.0.3 (1989 рік) була першою графічною операційною системою, яку перекладали українською.

 

11.3. Apple Macintosh

Mac OS (Macintosh Operating System) - сімейство пропрієтарних операційних систем виробництва корпорації Apple. Розроблена для лінійки персональних комп'ютерів Macintosh. Популяризація графічного інтерфейсу користувача в сучасних операційних системах часто вважається заслугою Mac OS. Вона була вперше представлена в 1984 році разом з персональним комп'ютером Macintosh 128K.

Самого терміна «Mac OS» в дійсності не існувало до тих пір, поки він не був офіційно використаний в середині 1990-х років. З тих пір термін застосовується до всіх версій операційних систем Макінтош як зручний спосіб виділення їх у контексті інших операційних систем.

Mac OS 8 - це серія версій класичної Mac OS, яка використовувалася під час переходу через великі зміни в платформі Macintosh. Її найпопулярніший реліз все ще підтримує комп'ютери з процесорами Motorola 68040; більш пізніші релізи постачалися з системами, побудованими на процесорах PowerPC G3, такими як перші iMac та PowerMac G3. Вона асоціюється з PowerPC другого покоління, які Apple продавала в той час. У перший тиждень з релізу (26 липня 1997 року) Mac OS 8.0 було продано більше 1,2 мільйона копій.

Mac OS 9 - остання версія лінійки класичної Mac OS. Багато хто вважає її найбільш функціональної з оригінальних Mac OS.

 

11.4. Apple Mac OS X

macOS (спочатку була представлена ​​як Mac OS X, в 2012 переіменована в OS X, в 2016 переіменована в macOS) - пропріетарна операційна система від Apple.

Сімейство операційних систем macOS є другим за поширеністю для робочого столу (після Windows). Ринкова частка macOS (враховуються всі версії) за станом на серпень 2018 складає близько 12,52% за оцінками StatCounter. Найпопулярнішою версією macOS є High Sierra (51% серед всіх ОС), Sierra (18%), El Capitan (14,3%); за нею йдуть Yosemite (8,8%) і Mavericks (3%).

До версії 10.3 ОС працювала тільки на комп'ютерах з процесорами PowerPC. Випуски 10.4 і 10.5 підтримували як PowerPC, так і Intel-процесори. Починаючи з 10.6, macOS працює тільки з процесорами Intel.

В останні роки відзначається взаємна інтеграція macOS і iOS - операційної системи для мобільних пристроїв Apple (iPhone, iPad і iPod touch). Сама компанія розглядає дві ОС як єдину платформу. На презентації Back to the Mac в 2010 році Стів Джобс, анонсуючи OS X Lion, згадав про важливість обміну напрацюваннями між Mac OS X і iOS: так, в Lion з'явилася підтримка мультитач-жестів на трекпаді (аналогічних жестів на iPad). В наступних випусках macOS також спостерігалася тенденція до запозичення функцій з iOS (і навпаки). Наприклад, в OS X Yosemite і iOS 8 була додана технологія Handoff, що дозволяє «перехоплювати» з одного пристрою програми, запущені на іншому: почати набирати лист на Mac, а закінчити на iPad; відкрити веб-сторінку на iPhone і продовжити читання на Mac і т.д.

На WWDC 2016 було оголошено, що OS X буде перейменована в macOS, щоб відповідати загальній стилістиці іменування інших платформ Apple: tvOS, watchOS і iOS; macOS Sierra стала першою версією, що використовує нову назву.

macOS значно відрізняється від попередніх, «класичних версій» Mac OS. Основа системи - POSIX-сумісна операційна система Darwin, що є вільним програмним забезпеченням. Її ядром є XNU, в якому використовується мікроядро Mach і стандартні служби BSD. Всі можливості Unix в macOS доступні через консоль.

У macOS (як і в будь-якій UNIX-системі) використовується витісняюча багатозадачність і захист пам'яті, що дозволяють запускати кілька ізольованих один від одного процесів, кожен з яких не може перервати або модифікувати всі інші.

Найбільш помітно змінився графічний інтерфейс, який в macOS отримав назву Aqua. Використання закруглених кутів, напівпрозорих елементів і світлих смужок також вплинуло на зовнішній вигляд перших моделей iMac. Після виходу першої версії Mac OS X інші розробники теж стали використовувати інтерфейс Aqua. Для запобігання використанню свого дизайну на інших платформах Apple скористалася послугами юристів.

Незважаючи на заяву Apple про неможливість запуску macOS на сторонніх x86-комп'ютерах, існують модифіковані версії ОС, що працюють на таких машинах. Ці версії розробляються спільнотою OSx86 і доступні за допомогою файлообмінних мереж. Варто врахувати, що ліцензійна угода з кінцевим користувачем OS X забороняє установку системи на комп'ютери, що не помічені фірмовим знаком Apple.

macOS і оновлення в межах одного випуску входять у вартість всіх нових комп'ютерів Mac. Оновлення до останньої версії в Mac App Store було платним до версії 10.8 включно. Дрібні оновлення системи були доступні для безкоштовного завантаження з допомогою Mac App Store. Починаючи з версії 10.9 Mavericks, система доступна безкоштовно.

Останньою актуальною версією стала macOS 10.15 Catalina, випущена у вересні 2019 року.

Остання зміна: Saturday 30 May 2020 14:50 PM