Лабораторне заняття 10. Створення та підключення баз даних mySQL

Мета роботи: освоїти роботу з системою керування базами даних mySQL, навчитися створювати та редагувати базу даних з використанням веб-інтерфейсу.

Теоретичні відомості

MySQL – вільна реляційна система керування базами даних, розробку та підтримку якої здійснює компанія Oracle.

Зараз MySQL – одна з найпоширеніших систем керування базами даних. Вона використовується, в першу чергу, для створення динамічних веб-сторінок, оскільки має чудову підтримку з боку різноманітних мов програмування.

 

phpMyAdmin

phpMyAdmin – веб-додаток з відкритим кодом на мові PHP з графічним веб-інтерфейсом для адміністрування бази даних MySQL або MariaDB. phpMyAdmin дозволяє через браузер здійснювати адміністрування сервера MySQL, запускати запити SQL, переглядати та редагувати вміст таблиць баз даних. Ця програма користується великою популярністю у веб-розробників, оскільки дозволяє керувати базу даних MySQL без вводу SQL команд через дружній інтерфейс і з будь-якого комп'ютера під'єднаного до інтернету без необхідності встановлення додаткового програмного забезпечення.

Головне вікно додатку представлено на рис. 4.1. Інтерфейс можна розділити на 3 частини:

1. Бічна панель знаходиться зліва, тут відображається вертикальний список доступних в даний момент баз даних, а також їх таблиць. Можна розгорнути кожну з них щоб переглянути таблиці. Також тут є швидкі кнопки – оновити, додому і так далі;


Рисунок 4.1 – Інтерфейс головного вікна phpMyAdmin

2. Головне меню знаходиться під ім'ям сервера. Саме за допомогою нього можна отримати доступ до різних можливостей програми, таких як бази даних, користувачі, експорт та імпорт тощо;

3. Робоча область – тут відображається робоча інформація, з самого початку тут знаходиться інформація про сервер, в інших випадках можна побачити вміст бази даних або поле введення тексту.

Створення бази даних на сучасних хостингах відбувається переважно за допомогою хостинг-панелі, тому в phpMyAdmin така функція може бути відсутня. При створенні нової бази даних потрібно вказати її ім’я та, за можливості, кодування – utf8-general-ci.

Також для створеної бази даних потрібно додати користувача та пароль доступу. Зазвичай дана процедура виконується на етапі створення самої бази.

 

Створення таблиць

При створенні сайтів за допомогою систем керування контенту та інших автоматизованих засобів – таблиці в базі даних створюються автоматично. Для створення таблиць в базі в ручному режимі (для власних потреб чи проектів) потрібно вибрати базу даних в бічній панелі, на вкладці Структура заповнити поля Назва та Число колонок і натиснути Вперед (рис. 4.2).

 

Рисунок 4.2 – Створення нової таблиці в середовищі phpMyAdmin

На наступному етапі необхідно заповнити дані про поля таблиці (рис. 4.3): Назва, Тип, Довжина/Значення, За замовчуванням, Порівняння, Атрибути, Нуль, Індекс, А_І, Коментарі.

 

Рисунок 4.3 – Налаштування полів таблиці в phpMyAdmin

Назва – ім’я поля таблиці, яке повинно складатися з латинських літер, цифр та знаку підкреслення. Пробіли в іменах не допускаються. Назва повинна бути унікальною, лаконічною та зрозумілою.

Тип – один з можливих типів даних: INT (ціле число), VARCHAR (текстовий рядок змінної довжини, до 255 символів), TEXT (текстовий рядок довжиною до 65535 символів), DATE (дата в форматі YYYY-MM-DD), TINYINT (ціле число в діапазоні від -127 до 128 або від 0 до 255), FLOAT (дійсні числа), DATETIME (дата та час у форматі YYYY-MM-DD HH:MM:SS), CHAR (текстовий рядок фіксованої довжини, до 255 символів).

Для різного роду назв, прізвищ, логінів, паролів і т.п. найкраще підходить тип VARCHAR. TINYINT найкраще підходить в якості різного роду прапорців (чи активований користувач на сайті, блокування і т.д.). TEXT використовують для зберігання тексту статей та іншої об’ємної інформації.

Довжина/Значення – використовується в першу чергу для обмеження довжини текстових полів з метою економії ресурсів. Так, наприклад, для поля, що буде містити прізвище, доцільно встановити обмеження в 30 символів, замість 255 (за замовчуванням) для типу VARCHAR.

За замовчуванням – дозволяє визначити значення, що буде внесене в таблицю, якщо користувач не заповнить це поле.

Порівняння – визначає кодування символів для текстових типів даних. Рекомендоване кодування – utf8_general_ci.

Атрибути – задаються для числових типів даних. Найчастіше задається атрибут UNSIGNED – для збереження в даному полі лише додатних чисел.

Нуль – визначає, чи може поле бути порожнім (рівним NULL).

Індекс – визначає додаткові параметри поля: PRIMARY – ключове поле, UNIQUE – поле з унікальним значенням, INDEX – поле має індекс.

А_І (авто_інкремент) – дозволяє увімкнути автоматичне збільшення на 1 значення кожного наступного запису поля. Використовується для цілочисельних полів. Зручно використовувати в якості ідентифікатора (ключового поля).

Коментарі – опис, пояснення для поля (за бажанням).

Після заповнення всіх параметрів полів потрібно натиснути Зберегти.

На даному етапі також можна додавати поля (якщо виявиться їх нестача). А у випадку, якщо полів забагато – просто не потрібно заповнювати зайві.

 

Редагування таблиць, заповнення, експорт бази даних

Після створення таблиці стають доступними інструменти для редагування таблиці (вкладка Структура), які дозволяють змінити, видалити або додати нові поля в таблиці. Для цього потрібно натиснути на відповідний інструмент навпроти поля, або відмітити кілька полів галочками та вибрати потрібний інструмент під списком полів (рис. 4.4).

 

Рисунок 4.4 – Редагування структури таблиці в phpMyAdmin

Додавання записів в таблицю потрібно перейти на вкладку Вставити та внести відповідні значення для створених раніше полів (рис. 4.5). Нижче можна вказати необхідну кількість записів. По завершенню – натиснути Вперед.

 

Рисунок 4.5 – Додавання нових записів в таблицю

На вкладці Переглянути доступна можливість відредагувати вже внесені дані в таблицю.

Вкладка Експортувати дозволяє зберегти таблицю (або всю базу даних) у вигляді файлу, для подальшого її використання. Потрібно лише вказати формат (зазвичай SQL), натиснути Вперед та зберегти файл.

Остання зміна: Thursday 28 May 2020 23:18 PM