Лекція 26. PHP для веб-програмування

PHP протягом багатьох років стабільно знаходиться з списку найбільш популярних мов програмування і веб-розробки. Звичайно, є й інші мови, проте поширення сайтів на основі WordPress багато в чому послужило додатковим поштовхом до ще більшого зростання популярності цієї мови.

Всі команди і скрипти, написані на мові PHP, виконуються на сервері. Після того, як PHP-скрипт виконається на сервері, сервер «віддає» результат своєї роботи, який можна побачити в браузері.

Тут важливо розуміти наступний момент: по вихідному коду веб-сторінки, який можна подивитися в браузері, не можна визначити, чи використовувалась мова PHP для створення даної сторінки.

Для повноцінної роботи з PHP потрібно:

  1. Веб-сервер (зазвичай Apache);
  2. Система управління базами даних (СУБД) MySQL;
  3. Встановлений інтерпретатор PHP;
  4. Редактор для написання коду;
  5. Браузер.

Для того, щоб повідомити сервер про те, що треба провести обробку PHP-коду, необхідно використовувати наступний синтаксис:

<?php

…PHP-код

?>

Відкривання блоку PHP-коду позначається з <?php, а закривання – ?>.

Розглянемо наступний приклад:

<?php echo "Це PHP-код в дії"; ?>

В даному прикладі весь код записаний в один рядок. Пробіли та перехід на новий рядок не грають ролі і не вплинуть на кінцевий результат.

Команда echo – команда для виведення інформації на екран. Кожна команда в PHP відділяється від попередньої знаком крапки з комою в кінці цієї команди.

Коментарі

До коду PHP, так само, як і в HTML чи CSS, можна залишати коментарі, які будуть проігноровані PHP при виконанні програми.

Їх зазвичай використовують для того, щоб залишати будь-які позначки в коді або тимчасово прибрати якісь рядки коду, які заважають, а потім мати можливість швидко їх повернути назад.

Коментарі можуть бути багаторядковими і однорядковими:

<?php

     //приклад однорядкового коментаря

     /*        Приклад

     Багаторядкового коментаря.    */

?>

 

Оголошення змінних та операція присвоєння

Змінна в PHP – це своєрідний контейнер, який може містити певну інформацію. Для того, щоб створити такий «контейнер», потрібно його назвати і вказати, яка інформація має в ньому міститись. Робиться це за допомогою знаку $, який означає, що це ім’я змінної. Приклад:

<?php

    $test =  "Це PHP-код в дії";

    echo $test;

?>

Результат обробки цього коду буде таким же, як і в попередньому прикладі.

Ім'я змінної має складатися з англійських літер: великих чи маленьких, а також цифр і знаку_підкреслення.

Дуже важливим елементом програмування є операція присвоєння.

За допомогою присвоєння можна помістити в змінну результат будь-якої операції, наприклад, текстовий рядок або число, а потім отримати ці дані в потрібному місці і скористатися ними. Приклад присвоєння:

<?php

   $a = 4; //присвоєння змінній $a значення 4

?>

Дозволяється використовувати змінні всередині рядків, взятих в подвійні лапки. При цьому змінну слід заключати в фігурні дужки. Однак змінні, розташовані всередині рядків, взятих в одинарні лапки, будуть інтерпретуватися як звичайний текст:

<?php 

$a='apple';         

echo '$a'; //в тексті виведе ім’я змінної - $a  

echo "{$a}"; //в тексті виведе вміст змінної - apple

echo '{$a}'; //в тексті виведе ім’я змінної – {$a}

?>

Доволі часто виникає необхідність об'єднання двох і більше рядків в один. Такий процес називається конкатенацією. Здійснюється він за допомогою звичайної точки. При конкатенації з рядком значення будь-якого типу будуть також перетворені в рядок:

<?php

$str_1='Один ';        

$n=2;                  

echo $str_1.$n; // виведе результат «Один 2»

?>

 

Типи даних

При роботі з різними значеннями в програмі, доводиться маніпулювати різними типами цих значень (типами даних).

Всього в PHP підтримується вісім типів даних:

  • bool – логічний тип, який містить всього два значення: TRUE та FALSE;
  • integer – цілочисельний тип;
  • float – дійсні числа (числа з плаваючою точкою), наприклад, -0.5, 4.25 або 1.23e-3 (експоненціальна форма запису);

Операції з дійсними числами іноді можуть призводити до спеціального нечислового результату, який в PHP представлений константою NAN. Зазвичай це може бути пов'язано з виконанням недопустимих математичних операцій над числами або виходом за допустимий діапазон значень для даної математичної функції.

  • string – рядки, тобто текст довільної довжини, взятий в одинарні або подвійні лапки;
  • array – масиви;
  • object – об'єкти;
  • resource – ресурси містять посилання на зовнішні ресурси і являють собою звичайні текстові рядки, що містять ідентифікатори, за допомогою яких інтерпретатор визначає необхідні зовнішні джерела і взаємодіє з ними;
  • NULL – спеціальне порожнє значення NULL.

В більшості випадків не потрібно явно встановлювати тип змінної, тому що PHP відноситься до мов програмування з динамічною типізацією даних, тобто тип змінної визначається PHP під час виконання скрипта в залежності від конкретної ситуації, в якій використовується змінна.

 

Масиви

Масив – це впорядкований набір значень, які об'єднані загальним ім'ям. Самі значення називаються елементами масиву. Доступ до них може бути отриманий за допомогою унікального індексу, який присвоюється кожному елементу масиву.

Варто зазначити, що в PHP масиви є нетипізованими – елементи одного і того ж масиву можуть відноситися до різних типів даних, включаючи інші масиви, наприклад:

[5, "Василь", NULL, ["прізвище", "місто"], 34.5]

Також вони є динамічними – оголошувати фіксований розмір масиву не потрібно, а видаляти або додавати нові елементи можна в будь-який час у міру необхідності.

Для створення масивів використовується спеціальна мовна конструкція array(), в якій в якості параметрів через кому вказуються пари 'key => value' ('ключ => значення'), або квадратні дужки, які замінюють конструкцію array(), представляючи собою більш короткий синтаксис визначення масивів. Після створення масивів доступ до його елементів може бути отриманий за їх ключами, які необхідно вказувати в квадратних дужках після імені масиву:

<?php

$m_1=array(

  'country'=>'Ukraine',  

  'city'=>'Lutsk'      

);

echo $m_1["country"]; //виведе текст Ukraine

// Створення масиву за допомогою квадратних дужок

$m_2=[

  'country'=>'Ukraine',   

  'city'=>'Lutsk'      

]; 

?>

Якщо при створенні масивів або додаванні нових елементів не вказувати ключі елементів – інтерпретатор PHP буде нумерувати елементи починаючи з нуля, а при додаванні нових елементів в масив використовувати попереднє найбільше значення числового ключа, але збільшене на одиницю. Також дозволяється вказувати ключі тільки для деяких елементів масиву, інші будуть пронумеровані автоматично:

$m_1=[2,4,76];

Для додавання елементів в масив або його зміни необхідно вказати новий або існуючий ключ в квадратних дужках після імені масиву. В результаті буде або додано новий елемент в масив, якщо елемента з таким ключем не існувало, або змінено значення існуючого елементу з таким ключем. Більш того, при додаванні нового елемента в масив можна взагалі не вказувати ключ, а просто додати порожні квадратні дужки:

$m_1[0]=24;

$m_1[]="one";

$m_1["city"]="Lutsk";

Для видалення пари 'key => value' або всього масиву слід використовувати функцію unset():

unset($m_1[3]);

unset($m_1);

Вирази та оператори

Вираз – це будь-яка одиниця вихідного коду, яка може бути обчислена інтерпретатором для отримання значення.

Оператор – це елемент програмного коду, який використовується для виконання певної дії у виразах:

$a=5+7*2;

До списку основних операторів входять:

  • арифметичні: додавання (+), віднімання (–), множення (*), ділення (/), остача від ділення (%) та піднесення до степеню (**);
  • оператори інкременту (++$a та $a++) та декременту (--$a та $a--);
  • комбіновані оператори присвоєння: +=, -=, *=, /=, %=, **=;
  • оператори рівності: рівно (==), строго рівно (===), нерівно (!= або <>), строго нерівно (!==), менше (<), більше (>), менше або рівно (<=), більше або рівно (>=);

Для керування виводом помилок в PHP є спеціальний оператор '@', що називається оператором придушення помилок. Він використовується перед виразами в тих випадках, коли необхідно запобігти виведенню повідомлень про помилки, що генеруються даним виразом. При цьому оператор не застосовується перед визначенням функції або класу, умовними конструкціями і т.д.:

<?php

$a;

echo $a; // Виведе попередження

echo @ $a; // Попередження не виводиться

@ echo $ a; // Перед функціями використовувати не можна

?>

 

Функції

Функція в PHP – це блок програмного коду на мові PHP, який визначається один раз і далі може бути використаний багаторазово.

У PHP є близько двох тисяч готових до використання вбудованих функцій.

Для оголошення функції необхідно використати ключове слово function, потім вказати ім'я функції, після чого в круглих дужках перерахувати прийняті аргументи, і за допомогою фігурних дужок сформувати тіло функції:

function my_func ($arg_1, $arg_2) {

   $sum = $arg_1 + $arg_2;

   return $sum; // значення, що повертається

}

echo my_func(1,2); //Виводиться сума двох чисел 1 + 2

Імена функцій в PHP є регістронезалежними (на відміну від імен змінних), але слідують тим же правилам, що й інші ідентифікатори, тобто коректне ім'я функції має починатися з літери або знаку підкреслення, за яким може слідувати будь-яку кількість літер, цифр або знаків підкреслення. Якщо оператор return відсутній, то функція не має значення, що повертається. Вона просто виконує зазначений шматок програмного коду.

Остання зміна: Thursday 28 May 2020 20:23 PM