Лекція 18. Таблиці

HTML володіє великими можливостями для подання на Web-сторінці різних таблиць. Необхідно відзначити, що засоби формування таблиць використовуються в HTML не тільки і, напевно, не стільки для зображення власне таблиць, як для розміщення елементів Web сторінки на екрані. У цьому випадку екран браузера представляється у вигляді таблиці з невидимими межами, і окремі елементи Web сторінки поміщаються в ту або іншу комірку таблиці.

Таблиці HTML вказується за допомогою тега-контейнера <table> ... </table>. Загальні параметри таблиці задаються в тегу <table>, який містить наступні параметри:

align - вирівнювання таблиці:

  • left - по лівому краю;
  • center - по центру;
  • right - по правому краю.

width - ширина таблиці зазначається або в пікселях, або у відсотках від ширини екрана (за замовчуванням береться мінімально необхідної для представлення даних).

height - висота таблиці зазначається або в пікселях, або у відсотках від висоти екрану (за замовчуванням береться мінімально необхідної для представлення даних).

border - ширина обмежують ліній (або просто кордонів) таблиці, вказується в мілісекундах і за замовчуванням дорівнює 0 - в цьому випадку кордонів таблиці не видно;

bordercolor - колір межі таблиці;

bgcolor - колір фону таблиці;

cellspacing - відстань у точках між сусідніми осередками таблиці (обмежують лінії включаються в комірку), за замовчуванням дорівнює 2;

cellpadding - відстань у точках між кордоном комірки і її вмістом, за замовчуванням дорівнює 1.

Заголовок таблиці, якщо він необхідний, задається за допомогою тега-контейнера <caption> . . . </caption>, який містить параметр align:

align - задання розташування заголовку таблиці:

  • top - зверху таблиці;
  • bottom - знизу таблиці.

Після задання параметрів і заголовку таблиці виконується формування її структури та вмісту.

Побудова таблиці здійснюється по рядках з допомогою тегів-контейнерів <tr> . . . </tr> (tr - Table Row, рядок таблиці).

Формування кожного рядка виконується за комірок рядка зліва направо з допомогою тегів-контейнерів <th> . . . </th> (th - Table Head, заголовок таблиці), які задають назви (заголовки) стовпців таблиці, і тегів-контейнерів <td> ... </td> (td - Table Data, дані таблиці), які задають значення елементів таблиці.

Обидва тега <th> <td> задають параметри і вміст комірки. Відмінність між ними полягає в тому, що <th> за замовчуванням містить жирний текст і вирівняно по центру, а <td> - містить звичайний текст і вирівняно по лівому краю.

Теги <tr>, <td> <th> можуть мати ті ж параметри, що й тег <table>, але область дії значень цих параметрів обмежується відповідно рядком або осередком таблиці.

Ці теги поряд з горизонтальним вирівнюванням (параметр align) мають можливість вирівнювання вмісту осередків по вертикалі з допомогою параметра valign:

valign - вертикальне вирівнювання елементів таблиці:

  • top - вирівнювання по верхньому краю комірки;
  • middle - вирівнювання по середині комірки;
  • bottom - вирівнювання по нижньому краю комірки.

Для об'єднання комірок по стовпцях та рядками теги <th> <td> можуть також мати параметри colspan і rowspan, які задають відповідно число об'єднаних стовпчиків або об'єднаних рядків.


Остання зміна: Thursday 28 May 2020 15:07 PM