Лекція 17. Списки, параграфи

1. Списки в HTML

В текстових документах використовуються списки (перерахування) елементів різних типів. HTML підтримує списки трьох видів:

  • нумеровані списки;
  • ненумеровані списки;
  • списки-визначення.

Нумеровані списки

Для задання нумерованих списків, тобто таких списків, перед перерахованими елементами яких зазначаються або цифри або букви, використовується у HTML тег-контейнер <ol> ... </ol> (ol - Ordered List, впорядкований список). Він містить два параметри:

type - задає тип нумерації:

  • 1 - арабськими цифрами (задається за замовчуванням);
  • A - великими латинськими літерами;
  • a - малими латинськими літерами;
  • I - прописними римськими цифрами;
  • i - малими римськими цифрами.

start - задає початок нумерації списку (типово - з першого елемента).

Самі елементи списку вказуються з допомогою тега-контейнера <li> ... </li> (li - List Item, елемент списку). Закриваючий тег </li> можна не виконувати.

Ненумеровані списки

Для задання ненумерованных списків, тобто таких списків, перед кожним перерахованими елементом яких указыватся один і той же знак, використовується у HTML тег-контейнер <ul> ... </ul> (ul - Unordered List, невпорядкований список). Він містить параметр type, значеннями якого є:

  • disk - диск (задається за замовчуванням);
  • circle коло;
  • square - квадрат.

Елементи ненумерованных списків так же, як і елементи нумерованих списків, задаються за допомогою тега-контейнера <li> ... </li>.

Списки-визначення

Для задання списків-визначень використовується у HTML тег-контейнер <dl> . . . </dl> (dl - Defination List, список визначень). Для задання визначень (наприклад, фрукти) використовується тег-контейнер <dt> ... </dt> (dt - Defination Type, тип визначення ). Елементи визначення перераховуються за допомогою тега-контейнера <dd> . . . </dd> (dd - Defination Data, що визначаються дані). Закриваючий тег </dd> можна не виконувати.

 

2. Форматування тексту

У цьому розділі ми розглянемо базові HTML-елементи, які використовуються для розмітки тексту.

Елементи "Heading" дозволяють вам вказати, що певні частини контенту вашої сторінки є заголовками або підзаголовками. Так само, як у книжці є назва книги, назви розділів і підзаголовки, у HTML-документі це також є. HTML має заголовки шістьох рівнів, <h1>–<h6>, хоча зазвичай використовуються перші 3-4.

<h1>Мій головний заголовок</h1>

<h2>Мій важливий заголовок</h2>

<h3>Мій підзаголовок</h3>

Елемент <p> містить частину тексту, яка становить один абзац. Параграфи використовуються дуже часто, особливо при розмітці звичайного текстового контенту:

<p>Це один параграф.</p>

Посилання дуже важливі — це те, що робить мережу мережею! Щоб додати посилання, потрібно використовувати елемент <a> ("a" скорочено від "anchor" — якір). Щоб перетворити параграф на посилання, робіть так:

Виберіть текст. Ми вибрали "Mozilla Manifesto".

Загорніть цей текст в елемент <a>, отак:

<a>Mozilla Manifesto</a>

Додайте до елементу <a> атрибут href, отак:

<a href="">Mozilla Manifesto</a>

Додайте значення цьому атрибута — адресу посилання:

<a href="https://www.mozilla.org/en-US/about/manifesto/"> Mozilla Manifesto </a>

Не пропускайте частину https:// чи http:// на початку адреси, так званий протокол, інакше результати можуть бути неочікуваними. Після того, як елемент доданий, клікніть на посилання і переконайтеся, що вас відправило туди, куди ви хотіли.


Остання зміна: Thursday 28 May 2020 15:04 PM