Практична робота № 1. Програми для створення текстових документів MS Word

Програми для створення текстових документів MS Word

Мета: Ознайомитися з роботою текстового редактора Word, введенням формул оздобленням тексту.

Теоретичні відомості:

За допомогою текстового редактора готують документи, які містять текст, математичні формули, таблиці, графіки і т.д. Щоб створити документ ,потрібно запустити програму. Це можна зробити декількома способами: за допомогою піктограми із зображенням літери W, головного меню (Програми - Microsoft word )

Правила введення та редагування тексту. Перед введенням символів слід вибрати шрифт, його розмір, формат. Символи клавіатури вводяться в позицію текстового курсора. Символи можуть вводитись у режимі заміни або вставки. В першому випадку введений символ заміщає той символ, на якому знаходиться курсор. В режимі вставки частина рядка, що розміщена праворуч від курсора, зсувається на одну позицію і символ вводиться на звільнене місце.

Переміщення за текстом. Переміщуватись за текстом можна за допомогою миші, використовуючи лінії прокрутки. Є можливість використовувати клавіші клавіатури ( ←,↑,→,↓ ).

Виділення тексту. Виділення тексту є важливою операцією, оскільки редагування можна виконувати тільки з виділеним фрагментом тексту. Для виділення тексту мишею слід встановити курсор миші на початок фрагменту, натиснути на ліву кнопку і , не відпускаючи її, перемістити курсор до кінця фрагменту. При цьому колір виділеного фрагменту буде інвертуватись. Весь текст можна виділити, виконавши команду Главная/ Выделить всё. Фрагмент залишається виділеним поки не буде виділено інший фрагмент. Для зняття виділення слід встановити курсор в будь-яке місце поза текстом і натиснути ліву кнопку.Фрагмент можна виділити і за допомогою клавіш.

Редагування виділеного фрагменту. Виділений фрагмент можна вилучити, перемістити, скопіювати. За таких операцій часто використовується буфер обміну.. Вилучити виділений фрагмент можна за допомогою команди Главная / Вырезать. Текст з буфера обміну можна багаторазово читати. Перенести фрагмент можна за допомогою послідовно виконаних двох команд: Главная/ Вырезать і Главная / Вставить. Досить просто можна перемістити фрагмент за допомогою миші. Для цього слід встановити курсор миші на виділений фрагмент і, не відпускаючи натиснутої лівої кнопки, відбуксувати фрагмент на нове місце. Якщо тепер відпустити ліву кнопку миші, то фрагмент буде переміщено.

Скопіювати фрагмент можна за допомогою послідовно виконаних двох команд: Правка / Копировать і Правка/ Вставить. При виконанні першої команди фрагмент переноситься в буфер обміну, але з тексту не вилучається. Копіювання за допомогою миші аналогічне переміщенню, але при цьому повинна бути додатково натиснута клавіша [ Ctrl].

Форматування тексту

Під форматуванням розуміють операції, які пов’язані з оформленням тексту і зміною його зовнішнього вигляду. Операції форматування дійсні тільки для виділених об’єктів.

Є чотири способи оформлення тексту: 1) звичайний текст, 2) текст у вигляді нумерованного списку, 3) текст у вигляді таблиць, 4) текст у вигляді колонок.

Розрізняють три основні операції форматування: форматування символів, форматування абзаців, форматування сторінок.

Форматування символів. При форматуванні символів можна змінити: шрифт, розмір.

Стиль ( звичайний, курсив, напівжирний, напівжирний курсив); підкреслення; колір символів; ефекти ( верхній і нижній індекси, перекреслений). Все це виконується за допомогою команди Главная.

Форматування абзаців. Під абзацом у Microsoft Word розуміють частину документу, за якою поміщається маркер абзацу. При введенні тексту абзац закінчується клавішею [ Enter ]. Процес форматування абзацу містить в собі: вирівнювання абзаців; встановлення відступів абзаців; встановлення відстані між рядками і абзацами.

Форматування сторінок. При введенні і друкуванні тексту Microsoft Word використовує встановлені по замовчуванню розміри поля сторінки. Змінити їх можна командою Разметка страниц.

Вона дозволяє також вибрати : поля, орієнтацію, розмір, колонки, номери сторінок, колір сторінки, відступ, інтервал і т.д.

Вставка об'єктів. Об'єктами є картинки, діаграми, кадри, автофігури і т.д.Їх можна вставити за допомогою команди Вставка. Фігури можна переміщати, розфарбовувати, розтягувати, стискати, накладати одна на одну, розміщувати в них текст різного кольору. Все це здійснюється за допомогою команди Робота з малюнками.

Таблиці . Таблиці призначені для наочного подання інформації. Елементами таблиці є клітинки, рядки, стовпці, рамки і дані, які є в клітинках. Таблиці створють за допомогою команди Вставка - Таблиця

Хід роботи

1. Запустіть текстовий редактор. Задайте параметри сторінки (Разметка страницы)

2. Створіть титульну сторінку реферату на тему:«Програми для створення текстових документів »

3. Сформатуйте текст, змінюючи розміри і тип шрифту, так щоб титульна сторінка відповідала зразку.

4. На наступній сторінці побудуйте таблицю згідно зразка (Вставка_ Таблица: Кількість стовпців-7; Кількість рядків – 4)

5. Об’єднайте другий стовпець (виділіть другий стовпець _ права клавіша миші _ Об’єднати клітинки)

6.Виділіть два рядки четвертого стовпця та розбийте їх на клітинки (права клавіша миші _ Розбити клітинки: стовпців - 5, рядків – 2)

7. Виділіть шостий стовпець, зафарбуйте жовтим кольором (Робота с таблицами _ Заливка – Жовтого кольору).Заштрихуйте клітинку: Виділіть клітинку _ Права кнопка миші_ Границы и заливки_Заливка_Тип и цвет заливки.

8. Рамку таблиці зробіть графічну, кольорову за допомогою олівця (Робота с таблицами _ Нарисувати таблицю). На панелі Таблиці і границі виберіть Тип лінії та Колір границі, які відповідають зразку. Обведіть границі таблиці Олівцем.

9.Увімкніть панель інструментів Вставка виберіть фігури, формула, символ. Виконайте завдання.

10. Збережіть файл у власні й папці. Закінчіть роботу.

 

 

 

Остання зміна: Monday 6 May 2019 09:06 AM