Лекція 23. Керування загальними дисковими ресурсами

Загальний ресурс, або загальний мережевий ресурс - це пристрій або частина інформації, до якої може бути здійснений віддалений доступ з іншого комп'ютера, зазвичай через локальну комп'ютерну мережу або за допомогою корпоративного інтернету, як якби ресурс перебував на локальній машині.

Прикладами такого можуть служити загальний доступ до файлів (також відомий як загальний доступ до диска і загальний доступ до папок), загальний доступ до принтера (спільний доступ до принтера), сканера і т. п. Загальним ресурсом називається «спільний доступ до диску» (також відомим як підключений диск, «загальний тому диска», «загальна папка», «загальний файл», «загальний документ», «загальний принтер».

Терміном «загальні файли» зазвичай називають спільний доступ до файлів, переважно в контексті операційних систем або служб локальних комп'ютерних мереж, наприклад, Microsoft Windows documentation. [1] C отриманням поширення BitTorrent і аналогічних протоколів на початку 2000-х років, термін загальний доступ до файлам все більше став застосовуватися до передачі файлів в тимчасових мережах через Інтернет.

Загальний доступ до файлів і принтерів в локальній мережі може бути організований на базі централізованого файлового сервера або сервера друку, що іноді позначаєтьсяяк клієнт-серверна організації роботи комп'ютерів або децентралізована модель, іноді звана одноранговой топологією мережі або мережевий робочою групою. При з'єднанні за схемою клієнт-сервер, клієнтський процес на локальному комп'ютері користувача ініціює з'єднання, в той час як серверний процес віддаленого комп'ютера на файл-сервері або сервері друку пасивно чекає запитів для початку сесії з'єднання. У мережі будь-який комп'ютер може бути як сервером, так і клієнтом.

 

23.1. Безпека

Мережевий загальний доступ зазвичай робиться користувачами шляхом позначки каталогу або файлу або зміни дозволів файлової системи або прав доступу в властивості каталогу або файлу. Ця процедура різна на різних платформах. В операційній системі Windows XP Home Edition для загального доступу файли або папки повинні розміщуватися в спеціальній папці «Спільні документи», зазвичай має шлях C:\Documents and Settings\ All users\Shared documents.

Відповідальність за безпеку загального мережевого ресурсу виникає, коли доступ до загальних файлів збільшується (зазвичай різними засобами), і хтось не повинен мати доступ до загальних ресурсів. Загальні мережеві ресурси ґрунтуються на постійному доступі до мережі і мають великий потенціал для каналів зв'язку при нешірокополосном доступі до мережі. З цієї причини загальний доступ до файлів і принтерів в локальній мережі або в корпоративному интранете зазвичай захищається міжмережевими екранами від комп'ютерів ззовні. Проте, загальні ресурси можуть бути доступні для авторизованих користувачів за допомогою технології віртуальної приватної мережі.

 

23.2. Найменування і підключення ресурсів

Загальний ресурс доступний клієнтським комп'ютерам за допомогою особливого призначення імен, подібного UNC, використовуваного в персональних комп'ютерах з DOS і Windows. Це означає, що мережевий ресурс може бути доступний за наступним імені:

\\ІмяСерверногоКомпьютера\ІмяРесурса

де ІмяСерверногоКомпьютера - це ім'я в WINS або DNS-ім'я, або IP-адреса серверного комп'ютера або шлях до нього. Загальна папка при цьому може бути доступна під ім'ям ІмяРесурса, яке може відрізнятися від локального імені папки на сервері. Наприклад, \\server\c$ зазвичай позначає пристрій з буквою C: на Windows-машинах.

Загальний пристрій або папка часто підключається до клієнтського персонального комп'ютера, це означає, що ресурсу призначається буква диска на локальному комп'ютері. Наприклад, змінити літеру H: зазвичай позначається домашня папка на центральному файловому сервері.

 

23.3. Файлові системи зі спільним доступом і протоколи

Наявність загального доступу до файлів і принтерів потрібно операційній системі на клієнті, що підтримує доступ до спільних ресурсів, операційній системі на сервері, який підтримує доступ до своїх ресурсів з клієнта, і протокол прикладного рівня (в чотирьох з п'яти рівнів протоколів TCP / IP) протоколу спільного доступу до файлів і протокол транспортного рівня для надання спільного доступу. Сучасні операційні системи для персональних комп'ютерів включають в себе розподілені файлові системи, які підтримують загальний доступ до файлів, в той час як наладонних комп'ютерних пристроїв іноді потрібно додаткове програмне забезпечення для організації загального доступу до файлів. У таблиці нижче приводяться більшість поширених файлових систем із загальним доступом до файлів і протоколи для відповідної роботи.

 

Первинна операційна система

Протокол прикладного рівня

Транспортний протокол

Mac OS

Apple Filing Protocol

TCP,

UDP або

AppleTalk

Unix-подібні системи

Network File System (NFS), SMB

TCP або

UDP

MS-DOS, Windows

SMB, також відомий як CIFS

TCP,

NBT (включаючи UDP),

NetBEUI, або

інші транспорти NetBIOS

Novell NetWare (сервер)

MS-DOS, Windows (клієнт)

NCP і

SAP

SPX (поверх IPX), або

TCP

 

«Первинна операційна система» - це операційна система, під якою частіше використовується вказаний протокол обміну файлами.

Під Microsoft Windows загальний мережевий доступ мережею компонентом Windows, званим «Загальний доступ до файлів і принтерів для мереж Microsoft», і використовує протокол SMB від Microsoft. Інші операційні системи можуть використовувати цей же протокол; наприклад, Samba є сервером SMB, що запускаються під Unix-подібними операційними системами і деякими іншими НЕ MS-DOS і не Windows операційними системами, подібними OpenVMS. Samba може використовуватися для організації мережевих загальних ресурсів, які можуть бути доступні використовуючи SMB з комп'ютерів, запущених під Microsoft Windows. Альтернативою може служити файлова система із загальним дисковим доступом, коли кожен комп'ютер має доступ до «рідної» файлової системи на загальному дисковому пристрої.

Доступ до загальних ресурсів також може бути організований за допомогою WebDAV.

 

23.4. Централізована і децентралізована архітектура

У великих корпоративних мережах загальний мережевий ресурс, як правило, є ресурсом на централізованому файловому сервері або сервері друку, доступним для клієнтських комп'ютерів користувачів. У домашніх і невеликих офісних мережах часто використовується децентралізований спосіб, коли кожен користувач може зробити доступними свої локальні ресурси для інших. Такий підхід іноді називають тимчасової мережею, оскільки один і той же комп'ютер може використовуватися як в якості сервера, так і в якості клієнта.

 

23.5. Відмінності від передачі файлів

Спільний доступ до файлів не слід плутати з передачею файлів по FTP або Bluetooth або IRDA або протоколу OBEX. Загальний доступ до ресурсів передбачає наявність автоматичної синхронізації інформації про папку при змінах в ній на сервері, а також стороною сервера може надаватися пошук файлу, передача файлів і менш значущі можливості.

Спільний доступ до файлів, як правило, розглядається в якості мережевої служби локальної мережі, в той час як FTP є службою.

Спільний доступ до файлів прозорий для користувача, як якщо б цей ресурс був в локальній файловій системі, і підтримує багатокористувацької оточення. Це включає в себе управління одночасними підключеннями або блокування віддаленого файлу під час редагування його користувачем і дозволу файлових систем.

 

23.6. Відмінності від синхронізації

Спільний доступ до файлів включає в себе метод синхронізації, але це не слід плутати з синхронізацією файлів і іншими методами синхронізації інформації. Для синхронізації інформації, заснованої на Інтернет-технології, може, наприклад, використовуватися мова SyncML. При спільному доступі до файлів серверна сторона кладе інформацію про папку і вона зазвичай передається «поверх» Інтернет-сокета. Синхронізація файлів дозволяє користувачеві іноді не бути на зв'язку і зазвичай грунтується на програмах-агентах, які опитують синхронізуються машини при перез'єднання і іноді повторно через певний часовий інтервал для виявлення відмінностей. Сучасні операційні системи часто включають в себе локальний кеш файлів віддаленого комп'ютера, дозволяючи тим самим автономний доступ до них і синхронізацію при перез'єднання до мережі.

Остання зміна: Friday 29 May 2020 12:01 PM