Практичне заняття № 2. Робота з хмарними технологіями

Завдання для практичного виконання

1. Ознайомтеся що таке хмарні технології. 

2. Робота з моделлю «Інфраструктура як послуга» (IaaS).  Для цього необхідно зареєструватися в відповідному хмарному сервісі.  

Для активації Ваших облікових акаунтів і отримання коштів для роботи в хмарних сервісах необхідна  банківська картка для інтернет-платежів. Кошти на Вашій картці будуть заморожуватися на нетривалий термін (можливе списання та повернення) для підтвердження Вашої фінансової особи. З метою уникнення фінансового шахрайства не розміщайте на картці великих сум (для більшості хмарних сервісів достатньо ліміту до 5 доларів США) і не використовуйте її для інших платежів. Дії з карткою знаходяться в зоні Вашої особистої відповідальності.

3. Робота с хмарними машинами.

   3.1. Робота з Oceandigital

   3.2.  Google Cloud

Як розгорнути PNETLab Box у Google Cloud

   3.3. Платформа AWS

   3.4. Vultr

   3.5. Microsoft Azure

Виконайте наступні дії: 

Зареєструйтесь в одному із сервісів та створіть віртуальну машину. Протестуйте доступ до неї наданими шляхами - ssh, rdp, telnet, vnc тощо.


4. Виконані Вами дії з елементами теоретичних відомостей оформіть як звіт та захистіть у викладача.


Теоретичні відомості

Хмарні технології – це технології розподіленої обробки цифрових даних, за допомогою яких комп’ютерні ресурси надаються інтернет-користувачеві як онлайн-сервіс. Програми запускаються і видають результати роботи в вікні web-браузера на локальному ПК. При цьому всі необхідні для роботи програми та їх дані знаходяться на віддаленому інтернет-сервері і тимчасово кешуються на клієнтській стороні: на ПК та ін.

Перевага технології в тому, що користувач має доступ до власних даних, але не повинен піклуватися про інфраструктуру, операційну систему та програмне забезпечення, з яким він працює. Слово «хмара» – це метафора, що уособлює складну інфраструктуру, що приховує за собою всі технічні деталі.

Види хмарних технологій

Є наступні категорії хмарних технологій:

  • Публічна хмара – одночасний доступ багатьох користувачів до IT-інфраструктури. Але можливості управляти і обслуговувати дану хмару у користувачів немає, вся відповідальність покладена на її власника. Абонентом пропонованих сервісів може стати будь-яка компанія або приватна особа.
  • Приватна хмара – IT-інфраструктура, яку контролює і експлуатує тільки один абонент у власних інтересах. Інфраструктура для управління приватною хмарою може розміщуватися або в приміщеннях користувача, або у зовнішнього оператора, або частково у користувача і оператора.
  • Гібридна хмара – це IT-інфраструктура, в якій поєднані кращі якості публічної і приватної хмари. Така композиція має унікальні об’єкти, пов’язані між собою стандартизованими або власними технологіями, які дозволяють переносити дані або програми між компонентами.

Можливості хмарних обчислень

Існує кілька рівнів хмарних обчислень:

Нижчий рівень «Інфраструктура як послуга» (IaaS, infrastructure as a service). Користувачі отримують базові обчислювальні ресурси: процесори і пристрої для зберігання інформації – і використовують їх для створення власних операційних систем і додатків. Споживач не керує базовою інфраструктурою хмари, але має контроль над операційними системами, системами зберігання, розгорнутими додатками. Можливий обмежений контроль вибору мережевих компонентів (наприклад, хост з мережевими екранами).

Наступний рівень «Платформа як послуга» (PaaS, platform as a service). Користувачі мають можливість встановлювати власні додатки на платформі, що надається провайдером послуги. Користувач не керує базовою інфраструктурою хмари: мережами, серверами, операційними системами та системами зберігання даних, але має контроль над розгорнутими додатками і деякими параметрами конфігурації середовища хостингу.

Вищий рівень хмарних обчислень «Програмне забезпечення як послуга» (SaaS, software as a service). У «хмарі» зберігаються не тільки дані, але і пов'язані з ними програми, а користувачеві для роботи потрібно тільки веб-браузер. Споживач користується додатками провайдера, який працює в хмарній інфраструктурі. При цьому користувач не керує базовою інфраструктурою хмари - мережами, серверами, операційними системами, системами зберігання, навіть індивідуальними настройками додатків за винятком деяких налаштувань конфігурації програми.

Приклади хмарних рішень

На даний момент в світі правлять три гіганти - AWS, Azure, Google Cloud. Ці компанії займають левову частку ринку по всьому світу (крім Китаю, там є ще Alibaba Cloud), є технологічними лідерами і задають тренди в розвитку хмарних IaaS сервісів. Наприклад, зараз AWS має в своєму портфоліо більше 100 сервісів (IaaS, SaaS, PaaS).

Завдяки хмарним обчисленням дані організації можна аналізувати для пошуку шаблонів і відомостей, робити прогнози, покращувати їх і приймати інші бізнес-рішення. Хмарні служби можуть надати вашій організації більш високу обчислювальну потужність і просунуті засоби для отримання величезної кількості даних, а також можливість швидкого масштабування середовища в міру збільшення їх обсягу.

Корисні посилання:







Остання зміна: Wednesday 19 January 2022 19:05 PM