Практичне заняття №6. Сертифікація ІТ-фахівців

Сертифікація - крок до успіху

     Щоб пробитися на перспективну посаду в будь-якій організації, необхідно мати гарну освіту. Сьогодні вища освіта вже не може стати стовідсотковою гарантією успішного працевлаштування, особливо це стосується IT-фахівців. Додаткові сертифікати, що підтверджують кваліфікацію в тій чи іншій предметній області, підвищують шанси на популярність серед роботодавців.

     Знання, які пропонує класична вища освіта, все менше відповідають реальним вимогам ринку праці індустрії інформаційних технологій. Такий стан справ у першу чергу пов'язаний зі швидкістю розвитку IT: експерти визнають, що й одного року достатньо, щоб серйозно відстати від технологій. Щоб урятувати світ від нещадності часу, великі IT-компанії стали вводити так звані програми сертифікації, про важливість і престиж яких сьогодні не говорить тільки ледачий. Папірці з заклинаннями "MCSE", "CCIЕ", "MCP", "CNE" діють на IT-фахівців так само, як на кота валер'янка.

     Під сертифікацією програмістів розуміється підтвердження відповідності їхньої кваліфікації тим вимогам, які пов'язані з виконанням певних завдань у галузі комп'ютерних та мережевих технологій. Сертифікат з підтвердженням кваліфікації ІТ-фахівця видається органом або організацією, які проводили сертифікацію. Програмісти повинні зараз володіти досить великим обсягом знань, щоб бути якомога більш універсальними і вміти вирішити будь-які поставлені завдання. Сертифікація програмістів представляє собою стандарти, що застосовуються для оцінки професійного рівня і якості знань ІТ-фахівця.

     Сертифікація:

  • доводить, що знання фахівця відповідають сучасному рівню розвитку інформаційних технологій;
  • дозволяє перевірити власні сили, виявити напрямки для подальшого самовдосконалення;
  • дає певні переваги при працевлаштуванні;
  • сприяє підвищенню окладу;
  • чинить психологічний вплив, благотворно впливає на формування та поліпшення іміджу;
  • свідчить про цілеспрямованість фахівця.

     На даний час підготовка програмістів складається з двох основних частин:

  1. Базова освіта, при якій фахівець отримує фундаментальні знання в області інформаційних технологій, а як результат навчання, у підсумку, отримання державного диплома.
  2. Додаткове навчання, при якому відбувається навчання фахівця більш вузькому напрямку в області інформаційних технологій, яке орієнтоване на підвищення його кваліфікації та отримання ним професійних знань, умінь і навичок, необхідних для роботи з певним інструментом інформаційних технологій. Результатом додаткового навчання та підтвердженням його проходження є міжнародний або державний сертифікат.

     Завданням додаткового навчання є досягнення програмістом необхідного рівня кваліфікації для виконання визначених завдань у ході трудової діяльності, яка буде задовольняти потребам організації. Оскільки якість послуг в області інформаційних технологій безпосередньо залежить від професійного рівня співробітників, які зайняті у сфері інформаційних технологій, тому їх компетентність і навички повинні відповідати певним вимогам.

     Об'єктивним критерієм оцінки знань, досвіду та навичок виступає сертифікація програмістів, результатом якої є сертифікат, як документ, що підтверджує рівень професійних знань програміста в профільних галузях інформаційних технологій та дає уявлення про те, наскільки кваліфіковано програміст може вирішувати поставлене йому завдання.

     Існує два види сертифікації програмістів:

  1. Сертифікація по бібліотеці ITIL. Це досить затребувана форма сертифікації програмістів, яка підтверджує не тільки його професійні знання та вміння, але також і його управлінські навички. Сертифікація ITIL підтверджує кваліфікацію програмістів, дає оцінку їх здібностям вирішувати завдання, які виникають у процесі надання та підтримки інформаційних систем на підприємстві.
  2. Сертифікація програмістів ITSM. Це визнаний стандарт, застосовуваний для оцінки знань і навичок програмістів в області управління ІТ-підрозділами компанії. Вищими рівнями сертифікації програмістів є IT Service Manager, ITIL Expert і ITIL Master. Фахівці з таким рівнем сертифікації високо цінуються в будь-якій організації.

17.2. Типи сертифікатів

     Для розробників програмного забезпечення на ринку зараз найбільш затребуваними є сертифікати від Microsoft за технологією Microsoft .NET і компанії Sun Microsystems для платформи Java (J2EE).

     Сертифікаційні програми компанії Microsoft

     Microsoft дотримується модульно-ієрархічної структури сертифікації, це означає, що в залежності від професійної цінності того чи іншого сертифіката, претендентові доведеться здавати від одного до п'яти іспитів.

     Кожен з представлених нижче сертифікаційних іспитів може здаватися для мови Microsoft Visual Basic .NET або Microsoft C #.

     Початковою сходинкою при сертифікації в компанії Microsoft є звання MCP (Сертифікований професіонал Microsoft) - воно видається за будь-який успішно складений іспит.

     Microsoft Certified Technology Specialist.

     Microsoft Certified Technology Specialist (сертифікат технічного фахівця Microsoft) створено для розробників, які використовують .NET Framework 2.0 і середовище розробки Visual Studio 2005. Для успішного отримання звання претендента належить скласти два іспити. Звання MCTS ділиться на три спеціалізації:

  • MCTS: .NET Framework 2.0 Web Applications;
  • MCTS: .NET Framework 2.0 Windows Applications;
  • MCTS: .NET Framework 2.0 Distributed Applications.

     У кожній з перерахованих спеціалізацій розробник може вибрати ту чи іншу мову програмування, за якою він хоче вивчати авторизовані курси і в рамках нотації якої мови програмування він буде складати тести.

     Статус MCTS у більшості випадків отримують розробники середнього рівня, які займають звичайні позиції в компаніях.

     Спеціалізація MCTS: .NET Framework 2.0 Web Applications. Дана спеціалізація призначається для тих, хто розробляє веб-додатки.

     Спеціалізація MCTS: .NET Framework 2.0 Windows Applications. Дана спеціалізація призначається для тих, хто створює програми, що працюють безпосередньо в середовищі операційної системи Windows.

     Спеціалізація MCTS: .NET Framework 2.0 Distributed Applications. Дана спеціалізація призначається для тих, хто розробляє розподілені системи і додатки.

     Microsoft Certified Professional Developer.

     Microsoft Certified Professional Developer (Сертифікований професійний розробник Microsoft) призначений для тих, хто має достатньо великий досвід роботи з технологією Microsoft .NET. Наявність цього сертифіката дозволяє спеціалісту заявити про себе, як про експерта в певній галузі створення ПЗ.

     Для отримання MCPD необхідно спочатку успішно пройти тестування на звання MCTS, тобто скласти два іспити, а потім ще один спеціалізований іспит, який більш глибоко оцінює знання в обраній галузі застосування.

     Як і попередній, даний набір іспитів ділиться на три спеціалізації:

  • MCPD: Web Developer;
  • MCPD: Windows Developer;
  • MCPD: Enterprise Applications Developer.

     Спеціалізація MCPD: Web Developer - розробник веб-додатків - сертифікат підтверджує наявність у фахівця великих навичок побудови інтерактивних веб-додатків, керованих даними і призначених для інтрамереж та Інтернету.

     Спеціалізація MCPD: Windows Developer - розробник програм для Windows - сертифікат демонструє навички та знання розробника, необхідні для побудови клієнтських додатків на платформі Windows Forms за допомогою .NET Framework.

     Спеціалізація MCPD: Enterprise Applications Developer - розробник додатків масштабу підприємства - сертифікат демонструє навички та знання, необхідні для побудови багатоланкових рішень для клієнтських і Web-додатків. На відміну від перерахованих вище двох статусів MCPD для отримання цього сертифікату доведеться спочатку отримати звання MCTS за всіма трьома спеціалізаціями, тобто скласти чотири іспити, а потім, здавши ще один додатковий іспит, фахівець удостоюється цього престижного звання. Його власник володіє найбільш повним набором знань для вирішення будь-яких завдань на підприємстві. Загальна кількість іспитів, необхідних для успішної сертифікації, - 5.

     Microsoft також продовжує сертифікувати фахівців з більш старими програмами для розробників: Microsoft Certified Application Developer (сертифікований розробник додатків Microsoft) і Microsoft Certified Solution Developer (Сертифікований розробник рішень Microsoft), які були розроблені для попередньої версії Microsoft Visual Studio і Microsoft .NET Framework.

     Microsoft Certified Application Developer.

     Призначена для розробників потужних додатків, що використовують Microsoft Visual Studio .NET і XML веб-сервіси.

     Для отримання статусу MCAD потрібно здати три іспити. З них два обов'язкових з розробки веб- або Windows GUI-додатків, із XML веб-сервісів і розробки серверних компонентів, а також один екзамен за вибором з області спеціалізації.

     Microsoft Certified Solution Developer.

     Сертифікований розробник рішень Microsoft з Microsoft .NET - це сертифікат вищого рівня, розрахований на найбільш досвідчених програмістів. Такі фахівці проектують і створюють передові рішення масштабу підприємства, застосовуючи технології та засоби розробки корпорації Microsoft, а також платформу Microsoft .NET Framework.

     Для отримання звання MCSD доведеться здати 5 іспитів, з них 4 обов'язкових і один за вибором.

     Сертифікаційні програми компанії Sun Microsystems

     Програми сертифікації Sun Microsystems також можуть складатися з одного або кількох іспитів, і різні комбінації цих іспитів дають право отримання певних статусів. Почнемо зі статусу початкового рівня.

     Sun Certified Associate (SCA).

     Сертифікований програміст початкового рівня для платформи J2SE. Успішне складання даного іспиту підтверджує наявність у фахівця знань в області об'єктно-орієнтованого програмування, реалізації принципів ООП з допомогою UML, програмування на мові Java, а також загального уявлення про технології і продукти, які входять до складу більш широкого поняття платформи Java. Іспит призначений, насамперед, для початківців Java-програмістів, студентів, які вивчають Java, менеджерів проектів, які працюють у сфері розробки програмного забезпечення і використовують у своїй роботі технологію Java.

     Sun Certified Programmer (SCP).

     Сертифікований програміст Sun для платформи J2SE. Програма сертифікації Sun Certified Programmer for Java 2 Platform призначена для досвідчених програмістів на Java. Успішна здача іспиту є підтвердженням того, що фахівець добре знайомий з основним синтаксисом і структурою мови програмування Java і може створювати за його допомогою різні додатки на базі платформи J2SE.

     Sun Certified Developer (SCD).

     Сертифікований розробник Sun для платформи Java. Для отримання цього статусу необхідно володіти сертифікатом SCP.

     Sun Certified Business Component Developer (SCBCD).

     Сертифікований Sun розробник бізнес-компонентів. Програма сертифікації Sun Certified Business Component Developer for the Java 2 Platform, Enterprise Edition призначена для програмістів та інших фахівців, які відповідають за проектування, реалізацію, тестування, впровадження та інтеграцію додатків Enterprise JavaBeans (EJB). Тест також дозволяє підтвердити свої знання розробникам, які використовують платформу Java 2, Enterprise Edition (J2EE) для створення компонентів серверних додатків, що реалізують бізнес-логіку програмованих процесів. Для отримання цього статусу необхідно володіти сертифікатом SCP.

     Sun Certified Developer for Java Web Services (SCDJWS).

     Сертифікований Sun розробник Java веб-служб. Програму сертифікації призначено для розробників, які володіють досвідом створення додатків web-сервісів з використанням технології Java, наприклад, Java Web Services Developer Pack і платформи Java 2, Enterprise Edition 1.4. Успішне складання цього іспиту є підтвердженням високого рівня професіоналізму даного фахівця в області розробки Web-сервісів та їх підтримки за допомогою технології Java. Для отримання цього статусу необхідно володіти сертифікатом SCP.

     Sun Certified Web Component Developer (SCWCD).

     Сертифікований Sun розробник веб-компонентів. Програму сертифікації призначено для фахівців, які використовують технології Java-сервлетів і JavaServer Pages (JSP) для розробки різних Web-додатків. Для отримання цього статусу необхідно володіти сертифікатом SCP.

     Sun Certified Mobile Application Developer (SMAD).

     Сертифікований Sun розробник для мобільних пристроїв. Програму сертифікації призначено для розробників, які використовують Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME) при створенні додатків для різних мобільних пристроїв. Успішне складання цього іспиту є підтвердженням високого рівня професіоналізму даного фахівця в галузі мобільних технологій Java. Для отримання цього статусу необхідно володіти сертифікатом SCP.

     Sun Certified Enterprise Architect (SCEA).

     Сертифікований Sun системний архітектор. Програму сертифікації призначено для системних архітекторів, які відповідають за створення архітектури та проектування комплексних, масштабованих і високозахищених додатків на базі платформи Java 2, Enterprise Edition (J2EE).

     Фактично передбачається, що кандидат на отримання цього статусу вже володіє статусами SCP та SCD. Однак це не є обов'язковою умовою для здачі даного іспиту.

17.3. Сертифікаційні іспити

     Сертифікаційний іспит представляє собою комп'ютерний тест, кількість питань у якому залежить від типу тесту (адаптивний, стандартний або сесійний). Відповіддю на питання є вибір правильних варіантів відповіді з декількох готових. Відсутність відповіді на питання вважається неправильною відповіддю. Час іспиту лімітований і варіюється в залежності від кількості питань у тесті.

     Існує три види тестів - стандартний, адаптивний і сесійний. Часто тестуючі фірми змінюють види тестів, і перед іспитом сказати який тип тесту вас очікує неможливо. Деякі фірми (наприклад, Novell) надають тим, хто проходить тестування, право вибору виду тесту.

     Стандартний тест - вам буде задано від 30 до 70 питань приблизно за 10 розділами (Інсталяція, Вирішення проблем, Моніторинг тощо). Час обмежений і залежить від кількості питань. Склад і кількість питань задані спочатку і не змінюються в процесі тестування. Можна пропускати або відзначати будь-які питання, а потім повертатися до них наприкінці іспиту.

     Адаптивний тест - це іспит, який пристосовується до можливостей кандидата. Спочатку задається запитання середньої складності, і отримана відповідь відразу оцінюється. Якщо відповідь правильна, то оцінка можливостей екзаменованих підвищується. Потім задається більш складне запитання. Якщо ж відповідь не правильна, то рівень можливостей екзаменованих знижується, а наступне запитання вибирається більш легким. У міру того, як задаються нові запитання, все більш точною стає оцінка рівня знань екзаменованих. Тест закінчується, коли точність оцінки досягає статистично прийнятного рівня (або коли буде задано максимальну кількість запитань, близько 35). Відповідати на запитання необхідно в порядку їхнього надходження. Пропущене запитання зараховується як невірна відповідь. Повернутися до запитання, на яке ви вже відповіли не можна.

     Сесійний тест - тест складається з кількох сесій. Кожна сесія представляє собою блок з детальною постановкою завдання і 6-20 запитаннями, відповідаючи на які, ви вирішуєте поставлене завдання. Сесії можуть бути побудовані за принципами як стандартного, так і адаптивного тестів. Сесійний тест може тривати більше двох годин.

17.4. Очна форма отримання сертифікату

     Одною з інновацій Болонського процесу є новий спосіб набуття і оцінювання знань - це створення сертифікаційних центрів навчання фахівців. Тобто кожний бажаючий зможе вільно одержати сертифікат фахівця, після відповідного навчання і перевірки знань у відповідній галузі професійної діяльності.

     SoftServe (http://softserve.ua) - найбільша українська компанія з розробки програмного забезпечення, яка пропонує послуги з розробки, контролю якості та підтримки інформаційних систем і рішень.

     "SoftServe Unіversіty" - це перший в Україні багатофункціональний центр для навчання і перекваліфікації програмістів. Будучи членом Microsoft IT Academy, SoftServe University володіє унікальною можливістю надати знання та досвід у використанні новітніх Microsoft технологій через відповідні навчальні курси (у приміщенні з тренером або дистанційне навчання).

     У SoftServe University Ви зможете не тільки отримати знання та навички, які вимагаються для успішного професійного розвитку, але й матимете можливість скласти екзамени на статус Сертифікованого Професіонала у відповідних ІТ-категоріях та отримати сертифікат від світових лідерів у забезпеченні тестування знань.

     Регіональна Мережева Академія Cisco Networking Academy (http://www.networkacad.net/cisco/index.asp) при Тернопільському державному технічному університеті імені Івана Пулюя є єдиною в Україні , яка пропонує підготовку за рівнями:

  • CCNА (Cisco Certified Network Associate) - сертифікований фахівець мереж;
  • CCNP (Cisco Certified Network Professional) - сертифікований професіонал мереж;
  • Fundamentals of Wireless LANs - Основи безпровідних локальних мереж;
  • Fundamentals of Network Security - Основи безпеки мереж;
  • IT Essentials I, II - Основи інформаційних технологій.

     Комп'ютерна Академія "ШАГ" (http://www.itstep.org) - недержавний навчальний заклад, який спеціалізується на професійній комп'ютерній освіті - є партнером одного з найбільших світових провайдерів тестування - Pearson VUE (Pearson Virtual University Enterprise) і, таким чином, надає можливість фахівцям інформаційних технологій проходити незалежне міжнародне тестування, підтверджуючи його результатами свій професіоналізм і компетенцію. На базі Комп'ютерної Академії "Шаг" працюють три Авторизованих центри тестування: VUE, iQcenter і PROMETRIC, які дозволяють здати будь-які іспити для отримання високого міжнародного статусу сертифікованого фахівця.

     Одним з найбільших центрів авторизованого навчання в Україні є навчальний центр "Квазар-Мікро" (www.edu.kvazar-micro.com). Центр пропонує навчання і сертифікацію за основними сертифікаційними програмами Microsoft, Cisco, Oracle, 1C, Linux. Серед програм навчання існують так звані комплексні, що дозволяють підготуватися до конкретного сертифікаційного іспиту. Ще один вид підготовки до тестування, пропонований "Квазар-Мікро", - пробне тестування, яке дозволяє майбутньому претендентові на отримання сертифіката скласти своє уявлення про рівень і зміст запитань тесту. Такі ж пробні іспити поряд з авторизованим навчанням та сертифікаційним тестуванням пропонуєсертифікаційний центр "Мережеві технології" (www.nt.com.ua), навчальний центр "Мережева академія АМІ" (www.ami.ua), Академія БМС Консалтинг(www.itacademy.com.ua), навчальний центр ІНКОМ (edu.incom.ua).

17.5. Заочна форма отримання сертифікату

     В умовах інформатизації суспільства та розвитку мережі Інтернет, набуває поширення створення on-line сертифікаційних центрів. Створення on-line сертифікаційного центру передбачає вільне (сім днів на тиждень, двадцять чотири години на добу) знаходження центру в мережі Інтернет та проходження контролю знань для одержання сертифікату в будь-якій галузі. Оn-line сертифікаційний центр має те ж значення, що й регіональний, а саме [32]:

  1. дозволяє отримати документально оформлене свідоцтво професіоналізму;
  2. відображає реальну якість знань і отриманого досвіду;
  3. дозволяє перевірити власні сили;
  4. надає роботодавцю можливість здійснювати більш якісний підбір спеціалістів вузької кваліфікації;
  5. дає певні переваги при влаштуванні на роботу;
  6. створює сприятливі умови для здійснення кар'єри;
  7. сприяє отриманню підвищеного окладу;
  8. підвищує престиж;
  9. сприяє психологічному впливу: привертає увагу, вселяє довіру і повагу;
  10. свідчить про цілеспрямованість спеціаліста.

     Крім того відомі й такі переваги як:

  1. швидкість навчання і сертифікації - клієнт має можливість за короткий термін (залежно від власних можливостей: вільний час, доступ до мережі Інтернет, цілеспрямованість і бажання) пройти навчання і тестування з певного курсу, а після отримання певної кількості балів замовити сертифікат;
  2. незалежність від часу і терміну навчання - клієнт має можливість у будь-який час доби і за скільки завгодно короткий чи довгий термін пройти навчання і тестування з курсу;
  3. територіальна незалежність - клієнт має можливість не приїжджати до сертифікаційного центру особисто, щоб пройти навчання і тестування для отримання сертифікату;
  4. комфортні умови навчання - клієнт має можливість у зручних домашніх умовах пройти навчання і тестування для отримання сертифікату або просто перевірки своїх знань з певної професійної тематики;
  5. інтерактивний зв'язок через електронну пошту та інші засоби зв'язку.

     BrainBench - лідер онлайнової сертифікації. Сертифікати визнаються більшістю великих компанії світу і є свідченням вашої кваліфікації. BrainBench - єдина подібна компанія в світі, що отримала сертифікат ISO 9001. ISO - це міжнародна організація, що займається стандартизацією. Цей сертифікат підтверджує, що процес тестування BrainBench має світову якість.

     BrainBench проводить тестування більш, ніж за 600-ма категоріями. Тести самі різні, але абсолютна більшість стосується Комп'ютерних програм і технології (Windows, Word, Excel, Internet Explorer, Netscape, Photoshop, CorelDraw, 3D StudioMax, PowerPoint, FrontPage, HTML, Java, Oracle, Linux , TCP / IP, ASP, C / C + +, Cisco, Internet Security ...).

     Зараз більшість тестів стали платними ($ 49.95). У цю вартість включено виготовлення вашого іменного сертифіката і його доставка. Є і безкоштовні сертифікаційні іспити. Крім того всі нові сертифікаційні іспити для перших 500 користувачів будуть безкоштовними. Для того, щоб подивитися на список безкоштовних тестів вам достатньо натиснути посилання "View All Free Test" на своєму акаунті. У випадку успішного проходження тесту ви можете замовити собі сертифікат (коштує $14.95), який вам вишлють поштою. Якщо вам нічого не хочеться платити - є ще один варіант: віртуальний сертифікат, що представляє собою сторінку в Інтернеті. Посилання на цю сторінку ви, наприклад, можете надіслати своєму роботодавцю електронною поштою. Крім того ви можете завантажити з сайту BrainBench логотип BrainBench і розмістити його на своєму сайті.

     Отже, щоб скласти іспит і отримати сертифікат потрібно по-перше зареєструватися. Далі, у будь-який зручний для вас час ви можете здати тест, що цікавить вас, вибравши посилання "Test Center". Перед самим початком тесту пропонується пройти пробний тест для підготовки до сертифікації (можна пропустити). Основний тест складається з 40 запитань, на кожне з яких відводиться по 2-3 хвилини в залежності від тесту. Природно, можна користуватися будь-якою документацією, якщо будете встигати. Під час тесту можна зробити одну паузу в 15 хвилин. Отримавши запитання, ви повинні будете вибрати один з 5-ти варіантів відповідей і натиснути "Submit" до закінчення часу. По закінченні тесту вам буде виставлено оцінку від 1 до 5 балів. Для здачі іспиту необхідно набрати мінімум 2.75 бала, але якщо ви наберете 4.00 або більше, то отримаєте сертифікат Майстра. Якщо не вийшло здати з першого разу, не впадайте у відчай, ви можете перездавати його стільки разів, скільки захочете. Сертифікати BrainBench безперечно є позитивним моментом при прийомі на роботу. На сертифікати BrainBench позитивно "дивляться" при отриманні візи до США.

     Звичайно сертифікати BrainBench цінуються і будуть завжди цінуватися менше, ніж сертифікати Microsoft, Novell та ін., у силу того, що вони здаються через Інтернет. Але в будь-якому випадку, вони допомагають з'ясувати ваші слабкі сторони. Ви будете знати, на що звернути увагу. А при підготовці до деяких тестів можна використовувати одну і ту ж літературу, щоб здати тест і в BrainBench, і, наприклад, в Microsoft. До того ж при підготовці ви отримаєте знання, які затребувані зараз на ринку IT-фахівців.

     Центр сертифікації RetraTech (www.certifications.ru) - ще один великий сертифікаційний центр (російський), який має право видавати сертифікати як англійською, так і російською мовами. До речі, у центрі радять отримувати відразу два сертифікати, щоб підвищити свою вагу в компанії і шанси знайти роботу у великому західному представництві. Усі тести компанія RetraTech складає самостійно, причому від початку роботи над тестом до того моменту, коли він стає офіційним іспитом у RetraTech, проходить досить багато часу. Фахівці компанії постійно випробують усі тести на собі, оцінюючи не тільки їхню практичну користь і рівень, але і зручний зовнішній вигляд. Адже найчастіше помилки при тестуванні допускають не ті, хто погано розбирається в предметі, а ті, хто нічого не може зрозуміти в тій каші, яка знаходиться на його моніторі. До речі, тести, які знаходяться в процесі розробки, доступні будь-якому охочому абсолютно безкоштовно. Цей процес називається бета-тестування і спрямований на те, щоб користувачі, проходячи такий тест, залишали б свої коментарі, які потім будуть доступні працівникам компанії RetraTech. Відповідно з цими коментарями всі тести будуть виправлені й поліпшені, й тільки тоді тест увійде до числа офіційних тестів RetraTech.

     Список усіх тестів доступний на сайті компанії. Почати тестування можна, зареєструвавшись там же. Після цього на електронну скриньку, яку ви вкажете при реєстрації, вам буде вислана додаткова інформація про способи проходження тесту, про час, про всі переваги on-line тестування, яке пропонує компанія, і про способи оплати тестів.

     Ще декілька корисних посилань:

     Specialist.ru - Безкоштовне on-line тестування (Microsoft, Oracle, Adobe 3D MAX, AutoCAD) російською мовою від навчального центру при МДТУ ім. Баумана. Безкоштовний сертифікат видають тільки за 2-ма тестами: "Користувач Internet" і "HTML". Тут є конкурси, розіграші безкоштовного навчання.

     Academy.ru - Безкоштовне on-line тестування (Microsoft, Intel, Unix, Novell, E-Business) російською мовою від навчального центру "Мережева Академія".

     MicroInform.ru - підготовчі та пробні тести (Microsoft, Novell, Compaq, 3Com, Web-технології) від навчального центру "Мікроінформ" (безкоштовне on-line тестування).

     Examen.ru - безкоштовне on-line тестування російською мовою.

     ExamsOnline.com - платні підготовчі on-line тести (Microsoft, Novell, Oracle, Cisco, CompTIA). Крім того Ви можете безкоштовно користуватися демонстраційними тестами з 15 питаннями.

     TechProfiles.com - підготовчі on-line тести (Microsoft, Unix, Lotus, Adobe, Web-технології) Можливість пройти один або декілька безкоштовних тестів.

     Examen.co.il - безкоштовні on-line тести (Microsoft, Novell, Cisco, CompTIA). Реєстрація не потрібна.

Додаткова інформація.

10 лучших сертификатов в IT-отрасли 

Разгоняем портфолио сисадмина бесплатными сертификатами

http://certifications.ru/

Last modified: Monday, 6 May 2019, 9:09 AM