Назад

Лабораторна робота 3.2

Експериментальне дослідження частотних характеристик за фігурами Ліссажу

Мета роботи: Набути навичок експериментального дослідження частотних характеристик систем і об'єктів автоматичного регулювання за допомогою фігур Ліссажу.

Теоретичні положення

На практиці найбільш раціональним методом одержання частотних характеристик є метод, що базується на використанні фігур Ліссажу. Ці фігури з`являються на екрані електронно-променевого осцилографа при подачі на вертикальну і горизонтальну системи відхилення вхідного і вихідного гармонічних сигналів відповідно. Якщо ці сигнали відрізняються за амплітудою і мають деяку фазу, на екрані спостерігається еліпс.

Оскільки цей еліпс відповідає одній, введеній в систему частоті w1, то при вимірюванні параметрів, як показано на рис. 3.14, одержуємо координати однієї точки майбутньої АФЧХ.

Для побудови всієї характеристики в досліджуваному діапазоні частот необхідно виконати достатню кількість експериментів, змінюючи частоту вхідного сигналу (звичайно, 5 - 6). Вимірювання необхідних параметрів зручно вести в умовних одиницях, відзначаючи коефіцієнт підсилення за каналами X і Y.

Рекомендується починати дослідження з частоти, що дорівнює одиниці, змінюючи в подальшому її таким чином, щоб отримати достатньо точок для побудови графіка АФЧХ. Експериментальні дані необхідно записувати в таблицю 3.3, приклад якої показаний нижче.

Таблиця 3.3.Експериментальні дані

Завдання

Провести експериментальні дослідження, побудувати експериментальні АФЧХ і дати їхнє тлумачення для наступних систем. Для виконання роботи спочатку, у відповідності з варіантом, виданим викладачем, необхідно знайти передаточну функцію системи, що досліджується.

Таблиця 3.4. Вихідні дані

Парні варіанти

Непарні варіанти

Зміст протоколу

В протоколі навести завдання, схеми досліджуваних систем, виведення їхніх передаточних функцій, таблиці експериментальних даних і графіки АФЧХ, побудовані за цими даними. Дати пояснення отриманих результатів.

Назад