Лабораторна робота №11. 

Тема: Обслуговування накопичувачів на жорстких магнітних дисках.
Мета: Набути практичних вмінь та навиків при роботі із жорсткими магнітними дисками.
Устаткування: Персональний комп’ютер, жорсткі магнітні диски з інтерфейсами IDE, SCSI.
Теоретичні відомості.

FDISK [/? /H] [/D]

Запускає програму FDISK, що конфігурує жорсткий диск для використання DOS. 
Перед тим, як ви зможете з ним працювати, жорсткий диск потрібно розбити на розділи й відформатувати. У більшості випадків диски вже продаються відформатованими, але для підготовки диска ви можете використовувати і FDISK. 
Ви можете вибрати свій розмір. При створенні за допомогою FDISK розділів диска розмір створюваних на диску кластерів залежить від розміру диска (чим більше диск, тим більше розмір). 
Ви можете застосовувати FDISK для наступних задач:

  • створення основного розділу DOS;
  • створення розширеного розділу DOS;
  • установки активного розділу;
  • видалення розділу;
  • висновку даних розділу;
  • вибору наступного жорсткого диска для створення розділів (якщо система має кілька жорстких дисків).

Розширений розділ DOS може містити стільки логічних дисків, скільки потрібно. Для установки операційної системи DOS потрібно створити основний розділ. Цей розділ може використовувати весь диск або частина диска. Між розділами диска інформацію можна передавати точно також, як між різними дисками. 
Експериментувати з FDIS не випливає. Якщо ви випадково видалите розділ, то втратите дані на жорсткому диску. Щоб змінити розмір розділу, потрібно видалити розділ і створити новий розділ з іншим розміром. При видаленні розділу віддаляються всі його дані. 
Виводяться також основні параметри, що залежать від статусу жорсткого диска. У кожнім меню FDISK натискання клавіші Esc повертає вас до системної підказки. 
Для створення розділу на новому диску або додавання розділу до існуючого диска виберітьCreate DOS partition. Якщо для створення нового розділу не вистачає місця, FDISK попереджає про це. При виборі даного пункту вам виводиться запит, який тип розділу ви хочете створити. Ви можете вибрати створення основного (primary), розширеного (extended) розділу DOS або створення логічного диска в розширеному розділі (logical drive):

     1) Create DOS primary partition     2) Create DOS extended partition     3) Create logical drive in extended partition

Якщо на диску немає основного розділу, ви можете створити його. Розширений розділ створюється також тільки в тому випадку, якщо на диску немає розширених розділів. Логічний диск можна задати тільки при наявності розширеного розділу. Для виходу ви можете натиснути Esc. 
При виборі створення основного розділу DOS (Create DOS primary partition) вам виводиться запит, чи хочете ви використовувати максимальний доступний простір на жорсткому диску. 
Якщо ви хочете використовувати весь доступний простір, наберіть Y і натисніть Enter. При висновку запиту на розмір розділу введіть розмір розділу (у мегабайтах) і натисніть Enter. Вам виведеться запит для введення початкового і кінцевого циліндра:

     Enter starting cylinder:     Enter ending cylinder: (nnnn-nnnn):

Для роботи операційної системи потрібно не менш 20 циліндрів. Якщо ви збираєтеся установити на жорсткому диску й іншій операційній системі, перед виділенням простору для DOS перевірте вимоги а пам'яті на диску цієї операційної системи. 
Після цього FDISK починає перевіряти диск. Якщо FDISK виявляє в системній області диска дефектну доріжку, то розділ не створюється. FDISK виводить запит на повторну спробу з іншим початковим номером циліндра. Аналогічно, якщо в циліндрі мало місця, виводиться запит для введення іншого номера циліндра. 
Після вибору розміру розділу ви повертаєтеся в основне меню. На екран виводиться детальна інформація зі знову створених розділів. Для виходу з FDISK натисніть клавішу Esc. Після створення нового (порожнього) розділу в нього потрібно переписати потрібні файли, наприклад, файли операційної системи. Якщо FDISK використовується як частина процесу установки, то програма INSTALL автоматично робить це. Програму INSTALL можна використовувати для завантаження в розділ операційної системи. Можна також переключитися на диск A: і використовувати команду SYS. Потім, щоб зробити розділ активним, виберіть Select bootable partition. 
Якщо ви хочете додати до диска ще один розділ, виберіть пункт Create DOS extended partition. Виведеться запит для завдання розміру розділу і початкового і кінцевого циліндрів розділу (аналогічно тому, як це робиться при створенні основного розділу). При поверненні в основне меню на екран виводиться детальна інформація об тільки що створеному розділі. Використовувати розширений розділ ви не зможете, поки не створите в ньому один або кілька логічних дисків. 
При наявності декількох жорстких дисків на другому (або третьому) диску корисно створити тільки розширений розділ. На першому диску диску (звичайно це диск Cусміхаюсь повинний бути присутнім основний розділ, що завантажується. Створення розширених розділів на інших жорстких дисках дозволяє не змінювати існуючих призначень буквених міток. Основним розділам букви завжди привласнюються перед розширеними. 
Для створення логічного диска в існуючому розширеному розділі виберіть Create logical drive in extended partition. При цьому виводиться поточний статус розширеного розділу або повідомлення, що вказує на відсутність існуючого розширеного розділу. Потім вам виводиться запит на завдання розділу або початкового і кінцевого циліндрів для логічного диска. Усі логічні диски повинні цілком розміщатися усередині розширеного розділу. Для повернення в основне меню натисніть Esc. 
Вибір Delete DOS partition видаляє поточний розділ. Після видалення розділу ви не зможете більше звертатися до його даних, тому збережете усі файли, що утримуються в ньому, (на дискетах або в іншому розділі жорсткого диска). При виборі цієї можливості вам виведеться запит про те, який тип розділу, що видаляється:

     Select option:     1) Delete DOS primary partition     2) Delete DOS extended partition     3) Delete logical drive in extended partition     Enter desired option: (ESC = exit) [?]

При виборі видалення основного розділу Delete DOS primary partition або розширеного розділу Delete DOS extended partition вам виведеться запит на введення номера розділу, що видаляється. Наберіть це число і натисніть Enter. Виведеться наступне:

        Do you really want to erase all data (Y/N)?

Якщо ви готові видалити розділ, наберіть Y і натисніть Enter. Якщо ви виберіте Delete logical drive in extended partition, на екран виводяться логічні диски розширеного розділу, а потім виводиться запит для вибору дисків для видалення. 
Якщо зазначений тип розділу на диску відсутній, ви не зможете видалити його. Видалити розширений розділ можна тільки в тому випадку, якщо цей розділ не містить логічних дисків. У противному випадку потрібно спочатку видалити ці диски. 
Щоб видалити існуючий не DOS-овський розділ, введіть у командному рядку FDISK /D. Інша процедура збігається з видаленням розділу DOS. Якщо параметр /D не зазначений, то відмінний від DOS розділ використовувати не дозволяється. 
За допомогою Select bootable partition ви можете вибрати, який розділ на диску повинний бути активним. Це розділ, що містить операційну систему і файли, до яких ви хочете одержати доступ після включення комп'ютера. При вказівці активного розділу комп'ютер буде шукати цей розділ при завантаженні операційної системи з жорсткого диска. При включенні комп'ютера він намагається завантажити операційну систему з диска A:, потім з активного розділу жорсткого диска. У кожен момент часу активним може бути тільки один розділ. Наберіть його номер і натисніть Enter. 
Якщо жорсткий диск містить тільки розділи DOS, то активним може бути тільки основний розділ. При спробі вибору розширених розділів DOS ви одержите повідомлення про помилку.

При наявність на диску розширених розділів у меню виводиться пункт Display logical drives in extended partition. При його виборі на екрані виводиться поточний статус логічних дисків розширеного розділу.

При неможливості інсталяції засобів захисту системи через псування основного завантажувального запису (Master Boot Record) виберіть пункт Re-write the Master Boot Record. FDISK зберігає існуючий запис у файлі OLDMBR.BIN (у кореневому каталозі диска Cусміхаюсь і заміняє її стандартним записом (Novell DOS Master Boot Record). Для відновлення цього запису з C:\OLDMBR.BIN виберіть Restore Original Master Boot Record. Цей пункт виводиться тільки якщо ви раніше записали Master Boot Record. 
При наявності в комп'ютері декількох жорстких дисків стає доступним пункт вибору альтернативного жорсткого диска Select alternative fixed disk. Його можна використовувати для переключення з одного жорсткого диска на іншій. На екран виводиться поточний стан розділу диска. Цей параметр виводиться однаково для обох дисків.

 PartitionMadicРобочий простір PartitionMadic 7 розбито на три області. Ліворуч розміщена подоба Провідника. Праворуч - графічне відображення поточної структури встановлених на комп'ютері жорстких дисків(HDD). Унизу - спеціальні майстри в кількості 5 майстрів.1. Створення нової партації (Create new partition)2. Зміни розмірів партації (Resize partitions)3. Перерозподіл вільного простору (Redistribute free space)4. Об'єднання партацій (Merge partitions)5. Копіювання партацій (Copy partition) 

Основні Функції

Створення нової партації (Create new partition)

Звичайно застосовується для установки більш 2-х операційних систем (ОС) Спочатку пропонується вибрати потрібний диск, після цього довідується чи будете ви на ново-створеному розділі встановлювати якусь ОС. У випадки позитивної відповіді з'явиться діалогове вікно, де має бути вказана  ОС, яку ви будете ставити. Наступний крок вибрати тип файлової системи. Далі випливає визначиться з типом партації (Первинний для установки ОС, логічний для збереження інформації), її фізичної дислокації на диску і розміром. Всі операції супроводжуються наочною ілюстрацією. Коли всі зміни будуть внесені необхідно натиснути на поле "Apply Changes". Комп'ютер перезавантажиться, виконавши всі операції по змінах. У залежності від обсягу HDD процес може тривати десятки хвилин.

Зміни розмірів партації(Resize partitions)

Допоможе швидко збільшити або скоротити обсяг окремого розміру HDD без утрати даних. При збільшенні програма попросить указати новий розмір партиції, а також розділи, що віддадуть свої надлишки. При зменшенні програма довідається про необхідність перенести звільнений простір на одну з наявних партацій. Нову утворену область можна залишити "нерозподіленою" (Unallocated) для того, щоб згодом вирішити, чи приєднувати її до інших частин HDD або перетворити у нову партицію  (меню Operations, пункт Create). При скороченні об’єму розділу нижче припустимої межі (залежить від кількості на ньому файлів) програма видасть попередження.

Перерозподіл вільного простору(Redistribute free space)

Корисно тим у кого HDD розбитий на 3 і більш розділів. Служить для рівномірного розподілу не зайнятого файлами або "нерозподіленого простору" між всіма або спеціально обраними партиціями.

Об'єднання партацій(Merge partitions)

Дозволяє сполучити 2 логічних розділи (у 7 версії і NTFS). Для злиття 2-х партицій досить указати "реципієнта"(First Partition) і "донора" (Second Partition).Тоді вміст другого буде перенесено на перший, у заздалегідь позначену папку (необхідно ввести її ім'я), а за об’єднаною партицією буде закріплене ім'я "реципієнта".

Копіювання партацій(Copy partition)

Копіювання заданої області в незайняту на цьому ж HDD або на інший HDD. При необхідності програма розширить розмір розділу, у який здійснюється копіювання партації, за рахунок розділів, що залишилися. ВАЖЛИВО: усі дії Майстрів набирають сили після натискання на поле "Apply Changes" і наступного перезавантаження. Існує можливість послідовно скасувати запрограмовані дії, починаючи з останнього("Undo Last").

Додаткові Функції

Resize Clusters

Дозволяє уникнути неефективного розподілу простору. Діаграма (меню "Operations", пункт "Advanced-Resize Clusters") наочно відобразить утрати простору при збільшенні розміру кластера. Доведіть його розмір до потрібного за допомогою розташованого нижче віконця з меню.

Hide/Unhide partition

Служить для приховання даних. Знаходиться там же де і "Resize Clusters". Існує  опція видалення(Delete) партації з можливостю її наступного відновлення (пункт "Delete and Secure Erase")

Convert

Конвертація з однієї файлової системи в іншу, без утрати даних.

Split

Роздвоєння вихідної партації на "материнську" і "дочерну" з можливістю вибіркового переміщення папок і файлів.

Check for Errors

Перевірка поверхні диска і файлової системи HDD на помилки.

 

Додаткові програми

DriveMapper

Якщо HDD розбитий на два розділи, наприклад С и D, при установці другого HDD позначення (D) " піде " у назву другого HDD. Чим це грозить для зареєстрованих на колишньому D програм пояснювати не треба. Досить вибрати (кнопка "Add") у списку задач опцію "Typical Operation" і вказати старі і нові літерні позначення, і ця утиліта автоматично внесе зміни в усі посилання, з урахуванням  змін, що відбулися. Аналогічно при злитті двох партацій ("Merge Operation") або, навпаки, розбивки одного разділу на два ("Split Operation").

PartitionInfo

Інформація про партациях

PQBoot

Мультизагрузчик. Вікно програми показує список первинних розділів, на яких встановлені ОС. При натисканні на цифру, що позначає відповідну партацію, програма завантажить обрану вами ОС.

BootMagic

Ще один менеджер завантаження для тих, хто часто вибирає між різними ОС.Вікно настроювань викликається меню "Tools" - "BootMagic Configuration". Натисканням кнопки "Add"  виберіть які ОС необхідно додати в стартове меню. Далі варто установити яка ОС буде вантажиться за замовчуванням. У кого більш двох HDD програма може запропонувати завантажуватися з другого HDD. Для цього необхідно включити опцію "Advanced Partition Hiding" (у меню "Options") для того щоб сховати первинні розділи 2 (3,4,...n) HDD, у противному випадки завантаженими виявляться тільки розділи першого диска. Стартове меню завантаження відключається шляхом зняття прапорця з "BootMagic Enabled". У цьому випадку головний завантажувальний запис (MBR) повертається у вихідний стан.ПОПЕРЕДЖЕННЯ: для роботи BootMagic необхідна щоб програма була встановлена в первинному розділі на FAT-файлової системи.

 

Хід роботи.

  1. Зняти кришку ПК.
  2. Визначити будову  накопичувача на жорстких дисках при знятій кришці накопичувача. Схематично замалювати її у звіт.
  3. Визначити тип та маркування жорсткого диску.
  4. Визначити тип файлової системи на жорсткому диску.
  5. Розбити жорсткий диск на логічні диски за допомогою програми fdisk (виконання даного пункту проводити під наглядом викладача).
  6. Вивчення порядку форматування, розбивання на логічні диски,  зміну розмірів та пересування меж логічних дисків за допомогою програми Partition Magic 7.0.
  7. Вивчити середовище програм та утиліт для дефрагментації та кешування жорстких дисків.

По кожному пункту зробити підсумок у звіті.
Контрольні питання.

  1. Типи інтерфейсів жорстких дисків.
  2. Принцип роботи програм-драйверів для кешуання жорстких дисків?
  3. Основні переваги та недоліки файлових систем FAT, FAT32 та NTFS.
  4. Що таке S.M.A.R.T. ?
  5. Основні конструкції головок жорстких дисків.

Звіт повинний містити:

1.           Тему, мету роботи, відповіді на контрольні питання і на питання ходу виконання роботи, висновки.
2.           Опис виконаних дій по пунктах.

Остання зміна: Friday 9 December 2011 22:49 PM