Лекція 16. Операційні системи для мобільних платформ

16.1. Мобільні операційні системи

Мобільна операційна система (мобільна ОС) - операційна система для смартфонів, планшетів, КПК або інших мобільних пристроїв. Хоча ноутбуки і можна віднести до мобільних пристроїв, однак операційні системи, що як правило, використовуються на них, мобільними не рахуються, так як спочатку розроблялися для стаціонарних настільних комп'ютерів, які традиційно не мали спеціальних «мобільних» функцій, та й не потребували їх. Цю різниця розмито в деяких нових операційних системах, що представляють гібрид того і іншого.

 

16.2. Функціональність мобільних ОС

Мобільні операційні системи поєднують в собі функціональність ОС для ПК з функціями для мобільних і кишенькових пристроїв: сенсорний екран, стільниковий зв'язок, Bluetooth, Wi-Fi, GPS-навігація, камера, відеокамера, розпізнавання мови, диктофон, музичний плеєр, NFC і інфрачервоне дистанційне управління.

Портативні пристрої мобільного зв'язку (наприклад, смартфони) містять дві операційні системи. Основну програмну платформу взаємодії з користувачем доповнює друга, низькорівнева пропрієтарна операційна система реального часу, яка обслуговує радіоустаткування. Дослідження показали, що такі низькорівневі операційні системи вразливі перед шкідливими базовими станціями, здатними отримати контроль над мобільним пристроєм.

 

16.3. Сучасні мобільні ОС

Сучасні операційні системи для мобільних пристроїв: Android, KaiOS, Lineage OS, Fire OS, iOS, Windows 10 Mobile, Sailfish OS, Tizen.

Android - операційна система для смартфонів, планшетів, електронних книг, цифрових програвачів, наручних годинників, фітнес-браслетів, ігрових приставок, ноутбуків, нетбуків, смартбуків, окулярів Google Glass, телевізорів та інших пристроїв від компанії Google.

KaiOS - мобільна операційна система, заснована на Linux, яка «з'єднує міць смартфонів з доступністю стільникових телефонів». Розвивається спільнотою вільного наступника операційної системи Firefox OS, розробка якої була припинена Mozilla в 2016 році.

Основними можливостями KaiOS є підтримка LTE, GPS, Wi-Fi, додатків на HTML5, а також велика енергоефективність на пристроях без сенсорного екрану і менше споживання пам'яті. Крім того, є магазин, що дозволяє користувачам завантажувати додатки. KaiOS може працювати з пристроями, в яких розмір оперативної пам'яті становить 256 МБ, або більше.

CyanogenMod - безкоштовна операційна система для смартфонів і планшетів, з відкритим вихідним кодом, заснованим на ОС Android. Призначена для заміни пропрієтарних версій Android, попередньо встановлюваної постачальниками мобільних пристроїв. Відкритий вихідний код і відсутність пакету встановлених сервісів Google забезпечують безпеку і конфіденційність.

З 31 грудня 2016 року Cyanogen Inc припинила підтримку і розробку CyanogenMod. Однак команда розробників на чолі зі Стівом Кондик самостійно перезапустила проект під новим брендом LineageOS.

Fire OS - заснована на Linux операційна система, створена Amazon для власних смартфонів Fire Phone, електронних книг Kindle Fire, планшетів, інших пристроїв типу the Fire TV. Fire OS є відгалуженням Android. Основний акцент в Fire OS зроблений на споживання контенту, налаштовуваному інтерфейсі та прив'язці до сервісів Amazon. При збереженні сумісності з додатками для Android, Fire OS підтримує виконання HTML5 додатків.

iOS - мобільна операційна система для смартфонів, електронних планшетів, носимих програвачів і деяких інших пристроїв, що розробляється і випускається американською компанією Apple.

Windows 10 Mobile - версія ОС Windows 10, призначена для мобільних пристроїв з діагоналлю екрана до дев'яти дюймів. Покликана забезпечити більшу синхронізацію з версією Windows для персональних комп'ютерів ширшої синхронізацією контенту, новими «універсальними» додатками, а також можливістю підключення пристроїв до зовнішнього дисплею і використовувати смартфон в якості ПК з інтерфейсом з підтримкою миші і клавіатури.

Sailfish OS - операційна система, заснована на проектах з відкритим вихідним кодом і включає компоненти з закритим вихідним кодом.

Sailfish OS розвивається з 2012 року фінською компанією Jolla. Android-додатки можуть встановлювати тільки власники офіційних пристроїв. Власники пристроїв з кастомними прошивками (Nexus 4, Moto G, ZTE V811) не можуть встановлювати додатки Android і мають доступ тільки до офіційного магазину і сховища "WareHouse".

Tizen - відкрита операційна система на базі ядра Linux, призначена для широкого кола пристроїв, включаючи смартфони, інтернет-планшети, комп'ютери, автомобільні інформаційно-розважальні системи, «розумні» телевізори і цифрові камери, що розробляється і керується такими корпораціями як Intel і Samsung, що входять в Technical Steering Group (TSG), і підтримувана Linux Foundation і Tizen Association. Є спадкоємцем MeeGo, LiMo і bada. Підтримує апаратні платформи на процесорах архітектур ARM і x86.

Застарілі, нині не підтримувані програмні платформи: Symbian, Windows Mobile, Palm OS, webOS, Maemo, MeeGo, LiMo, BlackBerry OS, Firefox OS, Ubuntu Touch.


Остання зміна: Saturday 30 May 2020 14:56 PM